Cijene nafte porasle prema 57 dolara nakon saudijske najave smanjenja izvoza

Cijene nafte porasle prema 57 dolara nakon saudijske najave smanjenja izvoza

Cijene nafte su porasle u utorak na međunarodnim tržištima prema 57 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila da će u novembru smanjiti izvoz, a dodatnu podršku je pružila i smanjena proizvodnja u SAD-u zbog uragana Natea.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 97 centi višoj cijeni, od 50,55 dolara.

Saudijska Arabija je najavila da će idućeg mjeseca smanjiti izvoz za 560.000 barela dnevno, u skladu s dogovorom OPEC-a i drugih velikih proizvođača.

Dodatnu podršku naftnim tržištima pruža činjenica da dio američke proizvodnje još nije pokrenut nakon uragana Natea.

“Cijene ohrabruje vijest da Saudijska Arabija planira u novembru smanjiti isporuke kupcima”, konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

OPEC, Rusija i drugi proizvođači izvan te grupe su odlučili smanjiti proizvodnju za oko 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta sljedeće godine kako bi smanjili snabdijevanje koje ograničava cijene.

U naftnom kartelu sve su sigurniji da se tržište brzo uravnotežuje zahvaljujući smanjenjoj proizvodnji, ali i većem rastu globalne potražnje nego što se očekivalo.

Glavni izvršni direktor trgovačke kompanije Gunvor Torbjorn Tornqvist, također, tvrdi da se tržište uravnotežuje, pozivajući se na pad zaliha derivata i sirove nafte u plutajućim brodovima spremnicima.

“Tržište je po našoj procjeni sasvim uravnoteženo iz kojeg god ugla gledali”, rekao je Tornqvist na ovosedmičnom Reutersovom svjetskom robnom samitu. Upozorio je, ipak, da su ukupne zalihe sirove nafte i dalje visoke i OPEC mora ustrajati u ograničenju proizvodnje.

Kratkoročna podrška cijenama stigla je i iz SAD-a, gdje je 85-posto proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, odnosno 1,49 miliona barela dnevno, još uvijek blokirano nakon uragana Natea, pokazali su službeni podaci.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 53,70 dolara, te je pala za 77 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci