Cijene nafte ponovo prekoračile 63 dolara

Cijene nafte ponovo prekoračile 63 dolara

Cijene nafte su prekoračile u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nivo od 63 dolara, podržane stabilizacijom globalnih tržišta dionica i slabijim dolarom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,71 dolar. U petak su zaključile trgovanje u minusu 2,02 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 60,30 dolara. U petak su zaključile trgovanje u minusu 1,95 dolara.

Na kraju prošle sedmice naftna tržišta je uzdrmao podatak da su proizvođači u SAD-u u protekloj sedmici otvorili čak 26 bušotinskih postrojenja, najviše u godinu dana, iznova potpirujući strah od povećanja globalnog snabdijevanja.

Cijene su pritisnula i previranja na američkim tržištima dionica. Tako je u petak indeks S&P 500 nakratko potonuo na najniži nivo od 5. oktobra da bi trgovanje potom zaključio u plusu.

Na početku nove sedmice i europska tržišta dionica su slijedila trend Wall Streeta, uz stabilizaciju cijena, a porasle su i cijene sirovina, uključujući bakar i zlato.

Dodatno je cijene nafte podržao i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju.

Potrošnja je tako snažna unatoč povećanju američke proizvodnje koje je srušilo cijenu nafte s najvišeg nivoa u ovoj godini iznad 70 dolara za barel, ugrožavajući nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe neovisnih proizvođača da podrže cijene ograničenjem snabdijevanja.

“Rast potražnje je vrlo jak i pomaže cijenama, posebno u kontekstu smanjenja proizvodnje u zemljama poput Venecuele. Ostane li potražnja jaka, čini se još uvijek da će OPEC kontrolirati situaciju u 2019.”, konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

“Ukoliko globalni rast uspori, a isti trend nastupi i u potražnji za naftom, tada će rast proizvodnje u SAD-u postati problem jer će se OPEC-ov kolač početi smanjivati, a to se neće tolerirati”, smatra Schieldrop.

Američka proizvodnja nafte je prekoračila 10 miliona barela dnevno i premašila proizvodnju Saudijske Arabije. Sada je uz bok najvećem svjetskom proizvođaču Rusiji.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 61,52 dolara, što znači da je pala 1,17 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci