Cijene nafte pale za više od 8 posto

Cijene nafte pale za više od 8 posto

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su potonule za više od 8 posto, zaronivši na najniže nivoe od lanjskog decembra, što je posljedica rasta proizvodnje u SAD-u, jačanja dolara i oštrog pada svjetskih berzi.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je potonula za 8,5 posto, na 62,80 dolara, najniži nivo od 13. decembra. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 9,5 posto, na 59,20 dolara, najniži nivo od 22. decembra.

Stoga su sada cijene ‘crnog zlata’ u minusu za oko 11 posto u odnosu na svoje najviše nivoe u ovoj godini, dosegnute krajem januara.

“Iza ovako oštrog pada tržišta nikad ne može biti samo jedan razlog. Radi se o nekoliko njih”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik u kompaniji Ritterbusch & Associates.

Cijene nafte su se našle pod pritiskom zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama, izazvanog strahovanjem ulagača od rasta inflacije i kamatnih stopa.

Zbog toga su na Wall Streetu cijene dionica prošle sedmice potonule za više od 5 posto, što je uzdrmalo i ostale najveće svjetske berze. Zbog toga je splasnula sklonost ulagača prema riziku, što se negativno odrazilo i na tržišta sirovina.

Cijene ‘crnog zlata’ su se našle pod pritiskom i zbog jačanja dolara, koji je u odnosu na korpu valuta prošle sedmice ojačao za 1,4 posto, što je njegov najveći sedmični dobitak u posljednjih 15 mjeseci.

Kako se cijena nafte izražava u dolarima, jača američka valuta može izazvati slabljenje potražnje za naftom jer su njezine cijene veće za kupce koji koriste druge valute.

Ulagače su, uz to, zabrinuli podaci o rekordnoj proizvodnji u SAD-u, koja je prethodne sedmice dosegla 10,25 miliona barela dnevno.

Rast američke proizvodnje otežava nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostalih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanjenjem proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno izazovu pad prekomjernih globalnih zaliha nafte.

“Sada je trgovcima koji su računali s rastom cijena postalo bolno jasno da uzlet u prvim sedmicama ove godine nije bio opravdan”, poručio je analitičar PVM Oil Associatesa Stephen Brennock u bilješci klijentima.

Tim više što se u SAD-u može očekivati daljnji rast proizvodnje, s obzirom na to da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao treću sedmicu zaredom, i to za njih 26, na ukupno 791 postrojenje.

To je najveći sedmičnio rast broja postrojenja u godinu dana i njihov najviši nivo od aprila 2015. godine.

To je znatno više od oko 580 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom lanjskom periodu, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove nivoe cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju. A to, pak, umanjuje utjecaj smanjene proizvodnje OPEC-a na cijene ‘crnog zlata’.

Strah od jačanja ponude podstakla je i vijest iz Irana da ta zemlja u iduće četiri godine planira povećati proizvodnju za najmanje 700 hiljada barela dnevno. To umanjuje mogućnosti uravnoteženja između velike ponude i manje potražnje.

“Mišljenja smo da će rastuća ponuda i usporeni rast potražnje dovesti ove godine ponovo do viškova na tržištu”, napisali su analitičari kompanije Capital Economicsa u bilješci klijentima.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci