Cijene nafte pale prema 74 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju

Cijene nafte pale prema 74 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju

Cijene nafte su pale u srijedu na međunarodnim tržištima prema 74 dolara nakon objave kineskih podataka o uvozu koji su potvrdili kontinuirano usporavanje potražnje za naftom.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu je pala za 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 67 centi nižoj cijeni, od 68,50 dolara.

Jučer je cijene nafte podiglo opetovano američko uvođenje sankcija Iranu, koje je potpirilo bojazni od manjka snabdijevanja. Sankcije na uvoz iranske nafte bi trebale biti uvedene u novembru ove godine.

Danas su se trgovci okrenuli kineskim trgovinskim podacima, koji su pokazali blagi rast uvoza sirove nafte u julu nakon pada u prethodna dva mjeseca, ali je i dalje među najnižima u ovoj godini, i to zbog manje potražnje neovisnih rafinerija.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, a u julu je uvezla 36,02 miliona tona nafte, odnosno 8,48 miliona barela dnevno. U lanjskom julu je uvezla 8,18 miliona barela dnevno, a u ovogodišnjem junu 8,36 miliona barela, pokazuju službeni podaci carinske uprave.

“Slabiji podaci kineskog uvoza pritišću cijene… Kočnica je u prvom redu bila prigušena potražnja manjih neovisnih rafinerija, koje muku muče s nižim maržama povezanim s državnim poreznim intervencijama i višim cijenama nafte”, tumače u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Singapurska brokerska kuća Phillip Futures ističe i eskalaciju trgovinskog spora između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koja po njegovim riječima “izaziva nervozu među investitorima zbog izglednog usporavanja rasta globalne potražnje za naftom”.

Podršku cijenama je pružilo pak jučerašnje opetovano američko uvođenje sankcija Iranu, koje su u početnoj fazi fokusirane na iransku kupovinu dolara, valuti plaćanja u trgovini naftom. Meta su, također, metali, ugljen, industrijski softver i automobilski sektor.

Od novembra Washington će ciljati i na iranski naftni sektor. Iran je treći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

“Smatramo da je vrlo malo vjerovatno da će američki kabinet uspjeti u nastojanjima da u potpunosti blokira iranski izvoz”, naveli su u srijedu analitičari banke MUFG.

Iranski izvoz će se po njihovoj procjeni do novembra vjerovatno smanjiti za najviše milion barela dnevno, što bi ipak bilo dovoljno da cijena barela na londonskom tržištu poraste na 85 dolara ukoliko naftna tržišta nafte pogode i poremećaji u drugim izvoznicama, poput Libije ili Venecuele.

Cijene je danas podržao i jučer objavljen izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazao pad zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici za šest miliona barela.

Službeni podaci američke vlade će biti objavljeni tokom dana.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 72,58 dolara, te je porasla za 31 cent u odnosu na prethodni radni dan.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci