Cijene nafte pale nakon pet sedmica rasta

Cijene nafte pale nakon pet sedmica rasta

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale, po prvi put nakon pet sedmica rasta, jer se ulagači plaše da bi zbog povećane proizvodnje ponovo mogla porasti neravnoteža između ponude i potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je pala za 3,3 posto, na 55,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 4,6 posto, na 49,30 dolara.

Podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nakon martu iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija je poručila prošle sedmice da je fleksibilna po pitanju produženja tog dogovora do kraja iduće godine, a činilo se da je nešto slično početkom sedmice poručio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, Rusija je u petak pojasnila izjave Putina, ističući da nije predložio produljenje sporazuma o smanjenju proizvodnje, već je samo poručio da postoji ta mogućnost. To je pokolebalo ulagače, pa su u petak cijene nafte oštro pale.

Cijene su se našle pod pritiskom i zbog podatka da je prethodne sedmice američki izvoz sirove nafte dosegnuo rekordnih gotovo dva miliona barela dnevno, a cijena barela na američkom tržištu niža je nego na londonskom, što čini američku naftu konkurentnijom na svjetskom tržištu.

Uz to, objavljeno je da je proizvodnja u SAD-u prethodne sedmice dosegla 9,56 miliona barela dnevno, što je ponovo potaknulo bojazni od povećanje neravnoteže između ponude i potražnje.

“Cijene pritišće nekoliko faktora, poput rekordnog američkog izvoza sirove nafte, ponovnog otvaranja najvećeg naftnog polja u Libiji, nove najviše nivoe američke proizvodnje u ovoj godini i jačanja američkog dolara u posljednje vrijeme”, kaže Frank Schallenberger, analitičar u LBBW-u.

Ipak, ponuda bi iduće sedmice mogla biti ponešto smanjena jer je zbog primicanja tropske oluje Nate zatvoren dio proizvodnje u Meksičkom zaljevu.

Uz to, podaci kompanije Baker Hughes su pokazali u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice smanjen već četvrti put u posljednjih pet sedmica, i to za dva postrojenja, na njih 748.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci