Cijene nafte pale ispod 65 dolara pod pritiskom očekivanja veće američke proizvodnje

Cijene nafte pale ispod 65 dolara pod pritiskom očekivanja veće američke proizvodnje

Cijene nafte su pale u utorak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 65 dolara pod pritiskom očekivanja ubrzanja rasta američke proizvodnje u ovoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala za 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 61,53 dolara.

Naftna tržišta danas je pritisla procjena američke vlade da će proizvodnja iz škriljaca u aprilu doseći novi rekordan nivo. Proizvodnja nafte iz najvećih formacija škriljaca trebala bi tako porasti za 131 hiljadu barela dnevno u odnosu na mart, na rekordnih 6,95 miliona barela dnevno.

Očekivano povećanje bi nadmašilo ono iz marta, napominju u vladi, kada je proizvodnja porasla za 105 hiljada barela dnevno.

U takvom okruženju razlika između cijena za isporuke nafte u idućem mjesecu i onih s duljim rokovima isporuke smanjila se u protekle dvije sedmice, signalizirajući prigušeni optimizam trgovaca i ulagača u vezi sa ravnotežom globalne ponude i potražnje u ovoj godini.

“Cijene u terminskim ugovorima za naftu i dalje tapkaju u mjestu, ne pokazuju izrazit trend ni u jednom smjeru”, konstatira analitičar Petromatrixa Olivier Jakob.

“Zamah je slab, čeka se sedmična statistika kako bi se generirale kakve-takve oscilacije”, dodao je.

Očekuje se da će današnji izvještaj Američkog instituta za naftu (API) ponovo pokazati rast zaliha sirove nafte u SAD-u.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) očekuju da će američka proizvodnja u drugoj polovini godine premašiti 11 miliona barela dnevno, te će SAD istisnuti Rusiju s pozicije vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Značajniji pad cijena priječe pak nastojanja vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da ograničenim snabdjevanjem spuste globalne zalihe na petogodišnji prosjek. Njihov dogovor predviđa ograničenje snabdijevanja za 1,8 miliona barela dnevno počevši od početka prošle do kraja ove godine.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 62,53 dolara, što znači da je porasla za 58 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci