Cijene nafte pale i u prvoj sedmici augusta

Cijene nafte pale i u prvoj sedmici augusta

Na svjetskim tržištima cijene nafte su pale prošle sedmice, nastavljajući silazni trend započet u julu, zbog povećane proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača i mogućeg slabljenja potražnje zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala prošle sedmice za 1,5 posto, na 73,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 0,4 posto, na 68,50 dolara.

U prvoj sedmici augusta cijene nafte su dodatno pale, nakon što je u julu barel na londonskom tržištu pojeftinio za 6, a na američkom za 7 posto, što predstavlja najveći mjesečni pad cijena od jula 2016. godine.

Pritiske na pad cijena izazivaju najnoviji izvještaji o povećanoj naftnoj proizvodnji. Rusija ju je u julu povećala za 150 hiljada barela dnevno u odnosu na mjesec ranije, na 11,21 milion barela, pokazali su podaci ruskog ministarstva energetike.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik, nedavno je, također, podigla proizvodnju, na oko 11 miliona barela dnevno, a na sličnom nivou je američka proizvodnja.

Kina odbila SAD

Saudijska Arabija, Rusija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su povećali proizvodnju kako bi nadoknadili očekivane manjkove iranske sirove nafte nakon što planirane američke sankcije kasnije ove godine stupe na snagu.

No, kompletan prekid iranskih isporuka ne čini se vjerovatnim, s obzirom na vijesti da je Kina, najveći klijent Irana, odbila zahtjev SAD-a da sreže uvoz iz te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Unipec, trgovački odjel kineske naftne kompanije Sinopec, ujedno je privremeno obustavio kupovinu američke nafte zbog eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

„Unipec kaže da neće kupovati američku naftu, a Kina da neće poštovati sankcije Iranu – to su faktori koji bi mogli izazivati pritiske na pad cijena”, smatra Olivier Jakob iz konsultantske kompanije Petromatrix.

Uz to, Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara, među kojima je i ukapljeni prirodni plin (LNG), na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na poruke Washingtona polovinom sedmice da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci