Aktuelno:
Cijene nafte kliznule prema 53 dolara, Irma iznova skrenula pažnju na potražnju

Cijene nafte kliznule prema 53 dolara, Irma iznova skrenula pažnju na potražnju

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 53 dolara, pritisnute bojaznima da će uragan Irma smanjiti potražnju za naftom u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 66 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 53,12 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 33 centa nižoj cijeni, od 47,17 dolara.

Mediji izvještavaju da je najmanje četvero ljudi stradalo pri udaru uragana Irma na Floridu. Milioni građana evakuirani su prije njegova dolaska a šest miliona domaćinstava i kompanija u toj saveznoj američkoj državi ostalo je bez struje.
Meteorolozi predviđaju da će Irma tokom dana oslabiti i prijeći u kategoriju tropske oluje a tokom noći trebala bi stići do savezne države Georgije.

Početak sezone uragana na Atlantiku uzdrmao je američku naftnu industriju, posebno rafinerije kojih je gotovo četvrtina zatvorena zbog poplava i pustošenja uragana Harvey krajem augusta i početkom septembra.
Zatvaranje rafinerija u saveznoj američkoj državi Teksas pogodilo je potražnju za sirovom naftom dok su posljedice po proizvodnju bile blaže. Irma bi trebala zaobići savezne države ključne za proizvodnju i preradu nafte, poput Teksasa i Louisiane, iako industrija ne bi trebala proći neokrznuta.

“Procjenjujemo da će Irma negativno utjecati na potražnju za naftom ali ne i na naftnu proizvodnju niti na preradu”, napisali su u bilješci analitičari Goldman Sachsa.
Očekivanja slabije potražnje za naftom u SAD-u neutralizirali su razgovori saudijskog ministra za naftu i njegovih kolega iz Venezuele i Kazahstana o mogućem produljenju aktualnog sporazuma o ograničenju proizvodnje i nakon marta iduće godine.
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, dogovorile su smanjenje proizvodnje za nekih 1,8 miliona barela dnevno od početka ove do kraja marta 2018. godine.

Venezuelanski ministar energetike Eulogio del Pino kazao je u petak da su globalne zalihe još uvijek previsoke, pozivajući proizvođače da preispitaju status izuzeća, dodijeljen Libiji i Nigeriji, i njegov utjecaj na tržište.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 52,53 dolara, što znači da se stabilizirala nadomak najvišeg nivoa u šest mjeseci, dosegnute dan ranije.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci