Cijene nafte i dalje na najvišem nivou u dva mjeseca

Cijene nafte i dalje na najvišem nivou u dva mjeseca

Na svjetskim tržištima cijene nafte u ponedjeljak su nakratko dotakle najviši nivo u posljednja dva mjeseca, podržane smanjenjem američkih zaliha i prijetnjama mogućih sankcija protiv OPEC-ove članice Venecuele.

Na londonskom tržištu cijena barela je ojačala za 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 52,85 dolara. U ranijoj trgovini dosegla je najviši nivo od 25. maja od 52,90 dolara. Na američkom tržištu cijena barela je jutros poskočila za više od 50 centi, no potom je ublažila dobitak te iznosi 49,97 dolara ili 25 centi više nego u petak.

Cijene su tako na putu rasta šesti trgovinski dan zaredom. Porasle su otprilike za 10 posto nakon posljednjeg sastanka vodećih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostalih velikih proizvođača, uključujući i Rusiju, na kojem se raspravljalo o mogućim mjerama smanjenja prezasićenosti na tržištu nafte.

“Američke zalihe pokazuju veliki pad, a Saudijska Arabija očigledno namjerava odigrati svoju ključnu ulogu najvećeg svjetskog proizvođača (pa i) u vezi sa prijetećim američkim sankcijama Venecueli, koje bi gotovo sigurno bile podrška cijenama nafte”, rekao je Jeffrey Halley iz brokerske kompanije OANDA.

Sjedinjene Države razmatraju nametanje sankcija za venecuelski naftni sektor kao odgovor na sedmične izbore za ustavotvornu skupštinu te zemlje, koje je Washington nazvao “korakom prema diktaturi”.

Ipak, trgovci smatraju da najveći poticaj cijenama ipak daje smanjenje američkih zaliha.

“Snažni rast cijena nafte u velikoj mjeri je podržan znatnim smanjenjem zaliha u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko sedmica”, rekao je William O'Loughlin iz Rivkin Securitiesu. Zalihe nafte u SAD-a su se smanjile za 10 posto s najviših nivoa u martu od 483,4 miliona barela.

Dodatno, američka proizvodnja je u sedmici do 21. jula pala za 0,2 posto na 9,41 miliona barela dnevno, nakon što se od sredine 2016. godine povećala za više od 10 posto. Aktivnosti bušenja u SAD-u, također, usporavaju te je u julu broj novih bušotinskih postrojenja porastao za deset, što je najmanji mjesečni rast od maja 2016. godine.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u petak iznosila 49,46 dolara, što je za 58 centi više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci