Cijene nafte dosegle najviše nivoe u tri godine

Cijene nafte dosegle najviše nivoe u tri godine

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i u drugoj sedmici nove godine, za više od 3 posto, pa su dosegle najviše nivoe u tri godine, što se zahvaljuje smanjenju neravnoteže između ponude i potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla za 3,3 posto, na 69,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 4,7 posto, na 64,30 dolara.

To su najviši nivoi cijena od kraja 2014. godine, a njihov rast podržavaju procjene da bi se uskoro mogle uravnotežiti ponuda i potražnja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, još od januara prošle godine nastoje smanjenjem proizvodnje uravnotežiti veliku ponudu i nešto slabiju potražnju.

Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno potrajat će najmanje do septembra, a možda i kraja ove godine.

O tome će se odlučivati uskoro, kazao je prošle sedmice ruski ministar energetike Aleksander Novak, istaknuvši da se višak na tržištu smanjuje, ali da ponuda i potražnja još uvijek nisu uravnotežene.

Podrškucijenama pruža i snažan rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi trebalo podstaći jaču potražnju za ‘crnim zlatom’.

Uz to, cijene su polovinom prošle sedmice podržali podaci o neočekivanom padu proizvodnje i zaliha u SAD-u.

Proizvodnja je pala za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela dnevno, pokazali su vladini podaci, dok su analitičari očekivali da će premašiti granicu od 10 miliona barela dnevno i približiti se nivou kakav trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija.

U prethodnoj sedmici u SAD-u su pale i zalihe sirove nafte, za gotovo pet miliona barela, na 419,5 miliona.

“Nepobitna je činjenica da su američke zalihe sirove nafte na najnižem nivou od augusta 2015. OPEC je sve bliže željenom cilju svođenja industrijskih zaliha OECD-a na petogodišnji prosjek”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Međutim, ulagače su u petak pokolebali podaci kompanije Baker Hughes o povećanju broja naftnih postrojenja u SAD-u, što najavljuje povećanje proizvodnje.

Prema podacima te kompanije, prošle sedmice broj tih postrojenja je povećan za njih 10, što je najveći sedmični rast od lanjskog jula. Tako su prošle sedmice bila aktivna 752 postrojenja, najviše od septembra.

Analitičari kažu da bi kretanje cijena nafte između 65 i 70 dolara po barelu moglo podstaći američke proizvođače na povećanje proizvodnje iz škriljca.

Zbog toga se procjenjuje da bi idućih mjeseci proizvodnja u SAD-u mogla premašiti granicu od 10 miliona barela, a to bi potkopalo nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.

“Ako gledate neke trenutne pokazatelje, oni govore da su cijene nafte previsoke. No, s druge strane, postoji niz faktora koji podržavaju tržište”, kaže Robert Yawger, direktor odjela za energetiku u kompaniji Mizuho.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci