Cijene nafte bliže 63 dolara, veća američka proizvodnja neutralizira utjecaj napetosti na Bliskom istoku

Cijene nafte bliže 63 dolara, veća američka proizvodnja neutralizira utjecaj napetosti na Bliskom istoku

Cijene nafte su se učvrstile u ponedjeljak na međunarodnim tržištima bliže nivou od 63 dolara, balansirajući između napetosti na Bliskom istoku i veće američke proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,47 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 56,68 dolara.

Snažnu podršku cijenama i dalje pruža smanjena proizvodnja koju predvode Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija, ograničivši prekomjerno snabdijevanje koje je pritiskalo tržišta od 2014. godine.

Nivo zaliha u razvijenim industrijskim zemljama je bila viša od petogodišnjeg prosjeka, a “u 2017. godini je pala više od 50 posto, te zalihe trenutno iznose oko 160 miliona barela”, objavila je konsultantska kompanija Timera Energy.

“Ako se aktuelni trendovi nastave, zalihe će se vjerovatno u 2018. godini vratiti na petogodišnji prosjek”, naveli su, dodajući da se prekomjernim snabdijevanjem dodatno smanjuje i snažna potražnja.

Cilj OPEC-a je svesti zalihe na petogodišnji prosjek.

Cijene podržavaju i napetosti na Bliskom istoku povećavajući mogućnost prekida snabdijevanja, ističu trgovci. Također, naglašavaju da nije poznato je li snažan potres koji je u nedjelju pogodio Iran i Irak utjecao i na proizvodnju nafte u regiji.

Američka proizvodnja je ponovo zakočila naftna tržišta. Američki proizvođači su prošle sedmice aktivirali devet novih bušotinskih postrojenja, najviše od juna, objavila je petak kompanija za usluge uz energetici Baker Hughes, dodajući da je time broj aktivnih postrojenja dosegao 738.

To ujedno znači da je proizvodnja povećana i na godišnjem nivou, budući da su u istom lanjskom periodu bila aktivna samo 452 bušotinska postrojenja. Ujedno signalizira i da američkoj proizvodnji iz škriljaca odgovaraju sadašnje cijene.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 61,91 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci