Cijene nafte blago ojačale, uz podršku američke potražnje

Cijene nafte blago ojačale, uz podršku američke potražnje

Na svjetskim tržištima cijene nafte u utorak su blago ojačale podržane jakom američkom potražnjom, dok visoka ponuda OPEC-a ograničava veći rast cijena koje se kreću na najvišim nivoima u dva mjeseca.

Na londonskom tržištu cijena barela je ojačala za 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 52,85 dolara. Barel je na američkom tržištu poskupio za 15 centi, na 50,32 dolara, pa je granicu od 50 dolara prekoračio po prvi put od 25. maja.

„Američka potražnja za benzinom se popela na prošlogodišnje visoke nivoe, a američke zalihe su, posebno na istočnoj obali, pale“, istakli su u bilješci klijentima analitičari francuske banke BNP Paribas.

Ukupne američke komercijalne zalihe sirove nafte su pale za 10 posto sa nivoa od kraja marta, na 483,4 miliona barela, a prilagođeno prema sezonskim kretanjima sada su po prvi puta u ovoj godini ispod nivoa iz 2016.

„Strah zbog prevelike ponude je uzmakao nakon dvije jake sedmice pada zaliha u SAD-u zaredom“, kaže Sukrit Vijayakar iz savjetodavne kompanije za energiju Trifect.

Američki naftni institut (API) danas će kasnije popodne objaviti sedmične izvještaje o zalihama.

Unatoč nižim američkim zalihama vide se naznake da je svjetsko tržišta nafte i nadalje ostalo presnabdjeveno, a to ograničava veći rast cijena. Cijene sirove nafte se suočavaju s više otežavajućih faktora, dok Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nastoji smanjiti višak ponude, naveli su iz banke BNP.

Proizvodnja OPEC-a je u ovom mjesecu porasla za 90.000 barela dnevno, na najviši nivo u 2017. godini od 33 miliona barela dnevno, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Rast je predvođen daljnjim oporavkom proizvodnje Libije, jedne od članica OPEC-a koja je oslobođena od dogovora o rezovima proizvodnje.

To se dogodilo unatoč obećanju OPEC-a i nekih drugih proizvođača, uključujući i Rusiju, da će smanjiti proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno u periodu od januara ove godine do marta 2018. godine.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 49,97 dolara, što je za 51 cent više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci