Cijena nafte pala prema 76 dolara zbog OPEC-ove prognoze o neizvjesnosti na tržištu

Cijena nafte pala prema 76 dolara zbog OPEC-ove prognoze o neizvjesnosti na tržištu

Cijene nafte su pale u utorak na međunarodnim tržištima prema nivou od 76 dolara budući da se investitori pripremaju za ključni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u sljedećoj sedmici.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte je pala za 29 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 65,98 dolara.

Sirovom naftom se trguje unutar ograničenog cjenovnog raspona, u skladu s kretanjima na širim finansijskim tržištima koja uglavnom nisu reagirala na samit SAD-a i Sjeverne Koreje, fokusiran na denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Cijene je blago pritisnuo mjesečni izvještaj OPEC-a u kojem se predviđa visoki stepen nesigurnosti na svjetskom tržištu nafte u ovoj godini.

To posebno vrijedi za drugu polovinu godine, unatoč tome što podaci grupe pokazuju da je problem prekomjernog snabdijevanja riješen. To navodi na zaključak da izvoznici neće žuriti i da neće već iduće sedmice značajno ublažiti ograničenja proizvodnje, nagađaju analitičari.

“Rast cijena u terminskim ugovorima posustao je u posljednje vrijeme zbog neizvjesnosti u kontekstu priprema trgovaca za potencijalno obnovljenu veću ponudu na tržištu”, istakli su u naftnom kartelu.

Zbog američkih sankcija koje bi mogle smanjiti iranski izvoz i mogućeg dodatnog smanjenja proizvodnje u Venecueli, Saudijska Arabija i Rusija naznačile su da su spremne povećati proizvodnju kako bi pokrile eventualni manjak u snabdijevanju.

Ruska proizvodnja se navodno već početkom juna popela na 11,1 milion barela dnevno.

Iz najveće izvoznice Saudijske Arabije također stižu naznake povećanja prozivodnje.

Od početka prošle godine OPEC u saradnji s partnerima, uključujući i Rusiju, ograničava proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno u nastojanju da ojača tržište.

Njihova nastojanja su podigla cijene čije su se oscilacije proteklih dana ipak stišale u očekivanju sastanka OPEC-a 22. i 23. juna, na kojem će se odlučivati ​​o budućoj proizvodnoj politici.

“Na tržištu se u posljednje dvije sedmice trgovalo unutar ograničenog cjenovnog raspona, a tako će vjerovatno biti i u predstojećem periodu”, procjenjuje Ole Hansen iz Saxo Banka.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 73,96 dolara, što znači da je oslabila 26 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci