Cijeli grad bukiran, rekordan broj turista u posljednjih 20 godina

Cijeli grad bukiran, rekordan broj turista u posljednjih 20 godina

Kao i prethodnih, Sarajevo će i ove godine biti krcato od 11. do 18. augusta, za vrijeme najveće smotre sedme umjetnosti u regionu – 23. Sarajevo Film Festivala. 

“Na osnovu aplikacije pomoću koje svakodnevno gledamo prijavu gostiju možemo zaključiti da je već za prvih nekoliko dana augusta povećana posjećenost, u odnosu na druge mjesece. Također, svi hotelski kapaciteti, naravno oni legalni, koje možemo kontrolisati i za koje imamo evidenciju, već sada su bukirani u periodu kada je Sarajevo Film Festival. Cijeli grad je bukiran kada je u pitanju smještaj”, istakao je za Faktor.ba Nermin Muzur, v.d. predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ističe da Sarajevo Film Festival nije samo manifestacija od kulturnog značaja Sarajeva i Bosne i Hercegovine, već da on ima višesestruku ulogu, prije svega onu ekonomsku.

“Sarajevo Film Festival značajno doprinosi ekonomiji i turizmu glavnog grada, ali i cijele BiH. Uzmite samo broj gostiju SFF-a, njih blizu 2.000 koji dolaze, pomnožite to sa brojem noćenja, i shvatit ćete koliki je samo tu doprinos. A da ne pričamo o posjetiocima koji dođu, o čemu svjedoče uvijek pune ulice, kao i ugostiteljski objekti. Na kraju ovog mjeseca, naravno zahvaljujući i SFF-u, imat ćemo rekordan broj turista od 1997. godine”, potcrtao je Muzur.

Njegove riječi je potvrdio i Rasim Bajrović, direktor grupacije od pet hotela Europa d.d.

“Bukirani smo, nemamo slobodnih soba. Tako je već godinama, jer znate, mi imamo već tradicionalnu saradnju sa SFF-om. Jako smo zadovoljni SFF-om i kamo sreće da imamo još sličnih manifestacija na mjesečnom nivou”, istakao je Bajrović.

Ovogodišnje, 23. izdanje Sarajevo Film Festivala otvorit će film “Druga strana nade” Akija Kaurismäkija, koji je na Berlinalu nagrađen Srebrnim medvjedom za najboljeg reditelja. Film govori o Sirijcu Khaledu koji u helsinšku luku dolazi u kontejneru s ugljem, s planom da u Finskoj zatraži azil.

Tokom osam festivalskih dana, dan manje nego inače, publika će imati priliku pogledati 235 filmova (111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova) iz 54 zemlje koji će biti prikazani u 18 programa.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci