Chrome će od 15. februara blokirati agresivne oglase

Chrome će od 15. februara blokirati agresivne oglase

Rješenja za blokiranje oglasa na internetskim stranicama vruća su tema ovih dana, a u priču o dobrim i lošim načinima oglašavanja na webu aktivno se uključio i Google.

Kroz Koaliciju za bolje oglase najveća internetska kompanija, koja je izrasla na prodaji reklama, pokušava zajedno s developerima izgraditi bolji web, koji će biti ugodan za surfanje, a opet i finansijski pogodan za oglašivače i izdavače.

U skladu s objavljenim politikama o dobroj praksi plasiranja web oglasa, u Googleu su prije nekog vremena najavili da će njihov Chrome, inače najpopularniji preglednik na svijetu, u budućnosti imati i nativno rješenje za blokiranje napasnih reklama.

Sada je objavljeno i kada će se to dogoditi. U sklopu verzije 64, koja će tada biti aktuelna, 15. februara sljedeće godine bit će aktiviran Googleov ugrađeni adblocker. Naravno, neće Google sam sebi odrezati velik dio prihoda blokiranjem svih oglasa, već će uklonjeni biti oni koji nisu u skladu s dobrom praksom. Drugim riječima, Google će nas poštedjeti reklama koje iskaču iza svakog klika, prekrivaju sadržaj, automatski pokreću video i zvuk, prekrivaju ogroman dio ekrana, odbrojavaju vrijeme do kraja prikaza, ili koriste neke druge, ne baš user-friendlymetode.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci