Češka PPF grupa zainteresovana za Telenorovo poslovanje u regionu

Češka PPF grupa zainteresovana za Telenorovo poslovanje u regionu

Za Telenorove kompanije u Centralnoj i Istočnoj Europi (Srbija, CG, Mađarska i Bugarska) zainteresovan je investicioni fond PPF, grupa u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kelnera, izvijestio je list Danas pozivajući se na nezavanične izvore.

Kelnerova kompanija upravlja imovinom vrijednom oko 35 milijardi dolara, a u telekomunikacioni biznis je ušla 2013. godine kupovinom 65,9 posto češkog telekoma O2 za oko 2,5 milijardi dolara od španskog giganta Telefonike. PPF grupa je, također, i vlasnik kompanije CETIN koja se bavi telekomunikacionom infrastrukturom.

Kompanija O2 je u 2016. godini imala prihode od 1,4 milijarde eura.

U PPF grupi su odbili da komentarišu informaciju da pregovaraju o preuzimanju Telenorovih kompanija u CEE, dok je Telenor još prilikom objavljivanja informacije da su dobili ponudu, poručio da neće komentarisati ništa na ovu temu dok ne procijene kvalitet ponude do kraja tromjesečja.

Inače, u srpskim medijima se pojavila spekulacija da je zainteresovana kompanija koja je podnijela ponudu Telenoru u stvari američki investicioni fond KKR koji u vlasništvu na teritoriji bivše Jugoslavije ima United grupu, a čiji je najveći dio kablovski operater SBB.

Također, prema pisanju medija u regionu, radi se o ponudi od oko dvije milijarde eura, bez mađarskog ogranka. Prema procjeni Dragovana Milićevića, vlasnika konsultantske kuće ADM konsalting i bivšeg državnog sekretara Ministarstva trgovine i telekomunikacija, samo Telenor u Srbiji vrijedi oko 1,34 milijarde eura.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci