Centralna banka Engleske zadržala kamatne stope na 0,5%

Centralna banka Engleske zadržala kamatne stope na 0,5%

Centralna banka Engleske (BoE) odlučila je danas da zadrži kamatne stope na minimumu od 0,50 posto, u trenutku kada se Britanija bori sa negativnom inflacijom i slabim privrednim rastom. Devetočlani monetarni komitet BoE, također, je zadržao aktuelni nivo monetarnih podsticaja na £375 milijardi ($581.8 milijardi eura).

Odbor za monetarnu politiku Engleske naveo je da je niska inflacija ključna odluka: “CPI inflacija je pala na nulu u junu. Odstupanje od ciljnih 2% je oko tri četvrtine ili za 1% te odražava neobično niske doprinose iz energije, hrane i ostalih cijena uvoznih dobara”.

“Kombinacija slabosti domaćih troškova i cijena uvoznih dobara je evidentna sa prigušenom inflacijom, koja je u prema mjerenjima oko 1%“, navodi se u izvještaju Centralne banke.

Kretanje Funte
Komitet namjerava da postavi monetarnu politiku da bi se osigurao rast dovoljno velik da apsorbira preostali privredni pad kako bi se inflacija vratila do željenog nivoa“, navodi se u priopćenju.

Dok se očekuje globalni rast umjerenim tempom, ekonomija Velike Britanije bilježi snažan rast, a iz MPC-a dodaju da očekuju rast potražnje potrošača kao i povećanje poslovnih ulaganja.

Mark Carney predvidio je mogućnost pojavljivanja inflacije u Velikoj Britaniji, nakon što su kreatori monetarne politike Velike Britanije odlučili da su cijenovni pritisci preslabi za podizanje kamatnih stopa za sada.

Guverner Centralne banke Engleske je na press-konferenciji rekao da su veliki izgledi za povećanjem kamatnih stopa, ali tek u dogledno vrijeme: “Tačno vrijeme prvog poteza ne može se predvidjeti unaprijed, to će biti rezultat ekonomskih kretanja. Ukratko, zavisit će od podataka”.

Dužnosnici su smanjili izglede za inflaciju u Velikoj Britaniji za ostatak godine. Funta je pala na nivo od 1,5519$, za 0,5%. Prosječni rast cijena će biti 0,3 posto ove godine, 0,6 posto manje u odnosu na maj, prije rasta od 1,5 posto u 2016. godini – javili su iz BOE.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci