Centralna banka BiH za tri mjeseca zaradila 2,8 miliona KM

Centralna banka BiH za tri mjeseca zaradila 2,8 miliona KM

Centralna banka (CB) BiH je ostvarila u prvom kvartalu ove godine 2,8 miliona KM dobiti, što je za oko 400.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

Povećanju dobiti je doprinijelo nešto značajnije povećanje operativnih prihooda u odnosu na rast koji su imali troškovi.

„Operativni prihodi CB u prvom kvartalu ove godine su iznosili 9,6 miliona KM i veći su za 1,1 milion maraka u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su troškovi povećani sa šest miliona na 6,8 miliona KM“, navedeno je u u finansijskom izvještaju Banke za prvi kvartal 2018. godine.

Samo neto prihodi od kamata u prva tri mjeseca ove godine su iznosili 5,9 miliona KM, dok su u istom prošlogodišnjem periodu iznosili 5,5 miliona KM. Prihodi od provizija su povećani za oko milion KM.

Najveće učešće u troškovima imali su troškovi osoblja i iznosili su 4,2 miliona KM.

Centralna banka BiH posljednjih godina se suočava sa drastičnim padom dobiti. Tako je u prošloj godini imala dobit od 12,2 miliona KM, dok je godinu ranije zaradila nešto više od 14 miliona KM. U 2015. godini profit Centralne banke je iznosio  čak 31,4 miliona KM, dok je 2014. bio 35,4 miliona KM.

U Centralnoj banci su rekli da su neizvjesni i negativni tržišni trendovi zajedno sa zakonskim okvirom ulaganja deviznih rezervi CBBiH utjecali na proces upravljanja deviznim rezervama i visinu prihoda od investiranja, zbog čega se ova institucija suočava sa sve težim ostvarenjem pozitivnog finansijskog rezultata.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci