Čak 230 tona hrvatske robe zarobljeno na granici sa Srbijom

Čak 230 tona hrvatske robe zarobljeno na granici sa Srbijom

Inspektori Ministarstva poljoprivrede samo su prekjučer zadržali 230 tona kvarljive robe iz Hrvatske, u vrijednosti od 500.000 eura, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina. Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija.

Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar dio može i da propadne jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca, pišu „Novosti„.

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede samo je dio kontramera Srbije prema Hrvatskoj zbog enermnog povećanja taksa na fitosanitarni pregled robe iz „trećih zemalja”, gdje spada i Srbija. Zategnuti odnosi između Hrvatske, s jedne strane, i komšija u regionu – Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprima pravi ekonomski rat. I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurenta onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači jer im roba propada usljed, zakonski, dugih pregleda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedjelje pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan za povećane ovih taksi:

Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik, bila je efikasnija kontrola uvoza voća i povrća. Čini se da je procjena njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka.

Zemlje iz regiona, među kojima je i Srbija, koje su najviše pogođene novim merama, smatraju da je Hrvatska na ovaj način prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zvanični Zagreb je, očigledno, tražio „rupu u zakonu”, mada je jasno da bi „dažbine koje imaju isto dejstvo” mogle da se primijene i na neprimjereno uvećanu cijenu fitosanitarne kontrole.

Jer, na taj način, nesrazmjerno visokim nametima, svjesno se ometa nesmetani protok robe, što je jedan od osnovnih načela EU. Inače, sam SSP pretpostavlja jake veze i vrijednosti koje dijele dvije strane, želju za jačanjem tih veza i uspostavljanje bliskog i trajnog odnosa koji se zasniva na uzajamnosti i obostranom interesu, što bi Srbiji trebalo da omogući dalje jačanje i širenje odnosa sa EU i njenim državama. EU pažljivo proučava da li je Hrvatska prekršila ove odredbe.

Pozivamo sve strane da učine sve što mogu da bi se problem riješio, započinjanjem konsultacija u dobrom duhu – saopštili su jučer za „Novosti” u sjedištu Europske unije u Briselu.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci