Bulc: BiH čeka 600 miliona eura

Bulc: BiH čeka 600 miliona eura

Europska komesarka za promet Violeta Bulc kazala je u petak u Sarajevu kako je prometno povezivanje zemalja zapadnog Balkana strateški interes Europske unije koja je spremna izdvojiti 600 miliona eura za prometne projekte u Bosni i Hercegovini, ali je upozorila i kako samo o predstavnicima različitih nivoa vlasti ovisi hoće li ona biti iskorištena.

Bulc je boravila u prvoj službenoj Svi članciposjeti Bosni i Hercegovini kao europska komesarka gdje se odvojeno sastala s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i državnim ministrom prometa i komunikacija Ismirom Juskom.

Konstatirala je kako su protekle dvije godine unatoč brojnim zaprekama donijele vrlo uspješnu saradnju i početak sprovedbe “gotovo nemogućih projekata” s obzirom na način dogovaranja u BiH, a za Uniju je to iznimno važno jer ona tretira ovu zemlju kao važno čvorište za povezivanje regije zapadnog Balkana.

Kazala je kako je konkretni rezultat usvajanje strateških dokumenata, odnosno prometne strategiju za BiH i regionalnog prometnog sporazuma, a to je pak EU omogućilo rad na pripremi projekata i izgradnji tehničkih kapaciteta nužnih za njihovu sprovedbu.

“Ukupno 600 miliona eura iz fondova EU odobreno je za projekte u BiH, a sada je na toj zemlji pokazati kako je u stanju povući taj novac”, kazala je Bulc dodajući kako vjeruje da će se to i dogoditi.

Pojasnila je kako je sa stajališta intresa EU najvažnija izgradnja prometnih Koridora Vc koji povezuje Budimpeštu i Ploče, odnosno Jadransko-jonskog koridora.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci