Bukvić izabran među 50 najutjecajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji

Bukvić izabran među 50 najutjecajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji

Direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić izabran je među 50 najutjecajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru „Islamica 500“ za 2017. godinu.

Na listi Islamica 500 nalaze se vodeće ličnosti iz svijeta industrije, finansija, nauke, poslovanja, međunarodnih poslova, prava i medija.

Istraživački tim Islamica 500 sastavljen od eksperata iz različitih oblasti svake godine analizira i procjenjuje najinovativnija, kreativna i najznačajnija postignuća u oblasti islamske ekonomije i zaslužne pojedince nominuje na listu najuspješnijih svjetskih lidera.

Na listi su se pored uobičajeno uspješnih biznismena iz zemalja Golfskog zaljeva, Malezije, Saudijske Arabije, ali i Velike Britanije, Amerike i Francuske, našli i Bosanci.

Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić drugi put je izabran na ovu prestižnu listu, prošle godine među 500, a ove godine među top 50 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji.

Bukvić je obrazovanje sticao u Maleziji, Japanu i Engleskoj na IIUM, IUJ, LBS (London Business School) i na “University of Oxford”. Na čelu je BBI banke od 2006. godine, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom.

Za doprinos unapređenju islamske ekonomije Bukvić je višestruko nagrađivan u BiH i svijetu.

Analitička kuća Cambridge IF Analytica iz Velike Britanije Amera Bukvića u novembru 2017. godine izabrala je za najboljeg transformacijskog lidera u oblasti islamskog bankarstva, a BBI banku za Najuspješniju islamsku banku u Europi.

Između ostalih, direktor BBI banke, dobitnik je prestižne svjetske nagrade The Jewels of Muslim World Award 2015 za unapređenje islamskih finansija i ekonomije.

Također, 2014. godine u Saudijskoj Arabiji u konkurenciji više od 600 poduzetnika i lidera iz 42 države svijeta Amer Bukvić je proglašen najboljim poduzetnikom i liderom u svijetu, saopšteno je iz BBI banke.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci