Britanska prehrambena industrija upozorava na manjak radnika

Britanska prehrambena industrija upozorava na manjak radnika

Prehrambena industrija u Velikoj Britaniji upozorava da nedostatak radne snage zbog Brexita može trećinu poslovanja učiniti neodrživim.

Udruženje proizvođača hrane i pića saopštilo je u četvrtak da se njihov sektor suočava s ubraznim približavanjem nedostatku radne snage te kvalificiranih radnika s određenim vještinama.

U njihovom istraživanju gotovo polovina od svih ispitanih poslodavaca reklo je da građani EU koji rade za njih u Britaniji razmatraju odlazak. Pritom je njih 31 posto kazalo da su neki njihovi radnici iz EU napustili zemlju.

Udruženje je pozvalo britansku vladu da garantira prava građanima iz svih zemalja europskog ekonomskog prostora.

‘Samo je pitanje vremena kada će nesigurnosti na koje su upozorili poduzetnici rezultirati nepovratnim odljevom radnika. Bez naše posvećene i cijenjene radne snage nećemo biti u mogućnosti hraniti naciju”, kazao je generalni direktor Udruženja Ian Wright.

U aprilskom izvještaju Odbora za okoliš, hranu i poljoprivredu stoji da postoji opasnost da trenutni problem preraste u krizu, ako se hitnim mjerama ne popune manjkovi u ponudi radne snage.

“Nakon što napustimo EU, moramo imati imigracijski sistem koji će djelovati u najboljem interesu Velike Britanije. Ključni za razvoj toga će biti i mišljenja i stavovi iz brojnih kompanija, uključujući poljoprivredni, sektor hrane i pića te prizvodni sektor “, istakao je glasnogovornik Vlade.

Kako je napomenuo, inicijalni prijedlozi za taj sistem bit će objavljeni na jesen, no ističe kako je već sada jasno da će postojati period za implementaciju nakon izlaska iz EU kako bi se ‘izbjegli veći rizici za poslovne subjekte’.

U dužem periodu, iz Udruženja proizvođača hrane i pića kažu da prihvaćaju činjenicu da će biti manji broj radnika iz zemalja EU.

“Naš lanac je svjestan očekivanja da smanji oslonac na radnike iz EU te je usredotočen na školovanje i usavršavanje gdje god je to moguće na lokalnom nivou u Velikoj Britaniji, sa snažnim naglaskom na izgradnji vještina kroz osposobljavanje i ulaganje u tehnologiju za podršku automatizaciji”, kažu iz Udruženja.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci