Britanci bi, umjesto iz EU, mogli da izađu iz Brexita

Britanci bi, umjesto iz EU, mogli da izađu iz Brexita

Dio javnosti sumnja da način na koji britanska premijerka Theresa May vodi pregovore o Brexitu može da se okonča jedino ostankom Britanije u Europskoj uniji.

Naime, od kada se saznalo da je Theresa May tajno pravno posavjetovana kako se na najbolji mogući način može zaustaviti Brexit prije marta 2019. godine, do kada će trajati pregovori o razlazu, ovakve sumnje u javnosti postaju sve realnije.

Opcije za stopiranje procesa izlaska Britanije iz EU

„Guardian“ piše da je premijerki u tajnosti predočeno da proces može biti stopiran ukoliko poslanici procijene da je promjena stava u vezi ’otcjepljenja’ u nacionalnom interesu. Naime, s pravne tačke gledišta, London može povući član 50. Lisabonskog sporazuma (kojim je formalno započet proces izlaska Britanije iz EU). Ova procedura je slična brakorazvodnoj parnici, koja može biti poništena, ako se jedan supružnik (uz saglasnost drugog) u međuvremenu predomisli. Mediji navode da se razlozi za loše vođenje pregovora, mogu objasniti manjkom želje za izlaskom Britanije iz EU. To je bio razlog što je Jessica Simor, poznati advokat komore „Matrix“ zatražila od premijerke da, na osnovu zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, objavi sadržinu pravnog savjeta, koji je u tajnosti dobila.

Britanska javnost je, također, ubijeđena da pregovorima o Brexitu prijeti katastrofa. Vidno nezadovoljstvo vlada i među proeuropskim poslanicima, koji smatraju da vlada po pitanju EU sprovodi kamikaza pristup, kojim nastupa na sopstvenu štetu.

Čak i europski lideri izražavaju sumnju u to da Theresa May ima dovoljno političkog autoriteta da unaprijedi pregovore, koji bi se završili zadovoljavajućim ishodom. Kao da britanska vlada nije dovoljno vješta ili ne želi da nastavi dalje. U prilog tome ide i informacija da se, u međuvremenu, britanska vlada složila da je blaži pristup razlaza u nacionalnom interesu. U tom istom nacionalnom interesu je i dogovoreno uvođenje tranzicionog perioda, kojim se ublažava napuštanje tržišta EU.

Hamond smatra da ako se ne ubrzaju pregovori Britanija neće izvući nikakvu korist

Pregovori o uslovima izlaska Britanije iz EU su neznatno napredovali, a krajnji rok – mart 2019. godine je sve bliži.  Britanski ministar finansija Filip Hamond je nedavno izjavio da će korist, koju Velika Britanija pokušava da izvuče iz prelaznog perioda, rapidno opasti, ukoliko se pregovori razvuku i tokom sljedeće godine, ali opominje da je još uvijek prerano da se troši novac predviđen za vanredne situacije.

I dok Hamond smatra da je rano za pravljenje planova za vanredne situacije, u slučaju da se ne postigne dogovor, europske diplomate i zvaničnici pripremaju legalne opcije, ukoliko do toga dođe.

Podsjetimo, pregovori oko Brexita su zapeli na pitanjima cifre koju VB mora da plati, kako bi napustila europsku zajednicu i pitanjima budućnosti kopnene granice između Sjeverne Irske i EU. Ako uskoro ne dođe do značajnijeg napretka u pregovorima, Hamond upozorava da će korist postignutog sporazuma za Britaniju izgubiti vrijednost.

“Prelazni aranžman predstavlja trošak. Istina je, on danas ima neku vrijednost, imat će je i u decembru, ali kako budemo zalazili dalje u 2018. godinu, njegova vrijednost će se značajno smanjivati. I mislim da naši europski partneri moraju pažljivo da razmisle o neophodnosti  bržeg rješavanja problema, kako bismo postigli obostranu korist.”

Britanska premijerka Theresa May je iznijela planove za prelazni period nakon marta 2019. godine, tokom kojeg Britanija želi da posluje sa EU pod istim pravilima, pod kojima trenutno posluje, kako bi obezbijedila siguran prelaz za preduzeća, dok se ne uvedu novi aranžmani.

Poslovni lideri su više puta pozivali na jasnoću o trgovinskim uslovima sa kojima će se suočiti tokom perioda tranzicije. Neki poslovni subjekti, uključujući banke u londonskom finansijskom sektoru, donose planove za prelazak u inostranstvo, kako bi osigurali stalan pristup tržištu EU.

Hamond je rekao da nedostatak pravca pregovora može loše da se odrazi na poslovne investicije i povjerenje potrošača, a jedan od njegovih najviših savjetnika smatra da će međunarodne banke donijeti odluke da se presele van VB već tokom prva tri mjeseca 2018. godine.

Tvrdi Brexit više niko ne pominje

Britanija se nadala da će lideri EU pristati na početak ozbiljnijih razgovora o budućnosti na samitu, koji će biti organizovan naredne sedmice, ali je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk raspršio te nade, rekavši da priželjkuje da se ti razgovori povedu u decembru.

Hamond je pozvao EU da promijeni svoj pristup, upozoravajući na mogućnost lošeg ishoda razgovora, kojim bi države članice Unije djelovale protiv sopstvenog interesa.”Potrebno nam je da se naši partneri iz Europske unije angažuju. Ne tražimo od njih da apsolutno pristanu na naše uslove. Ne zahtijevamo od njih da nam potpišu bjanko čekove. Mi samo tražimo od njih da počnu da razgovaraju sa nama”, objasnio je Hamond.

Hamond se smatra jednim od najizrazitijih pro-EU članova vlade premijerke Theresa May, a pro-brexitovski zakonodavci i aktivisti ga optužuju da pokušava da zaustavi izlazak Britanije iz Unije.

Sve ovi potezi britanske vlade, premijerke i ministra Hamonda potpiruju sumnje u iskrenu namjeru Britanije da napusti Europsku uniju. Pogotovo što o takozvanom tvrdom Brexitu, kojeg se vlada nije zvanično odrekla, više niko ne govori. Analitičari i stručnjaci sve češće izlaze u javnost sa mišlju da su sve ove ideje i odugovlačenja samo izgovori za sprečavanje Brexita i zaključuju da proces otcjepljenja ide toliko unazad da bi Britanci, umjesto iz EU, mogli da izađu iz Brexita.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci