Brexit neće utjecati na odnose između Londona i Pekinga

Brexit neće utjecati na odnose između Londona i Pekinga

Kineski premijer Li Keqiang je poručio britanskoj premijerki Theresi May, koja boravi u posjeti Kini, da je pred njima “svijetla budućnost” bilateralnih odnosa, na koje ni na koji način neće utjecati britanska odluka da napusti Europsku uniju.

Trgovina je glavna tema prve posjete britanske premijerke Pekingu, gdje su ona i Li razgovarali o otvaranju kineskog tržišta za britanske finansijske usluge i poljoprivredne proizvode te o zajedničkom djelovanju na sigurnosnim pitanjima poput Sjeverne Koreje.

“Puno toga se može napraviti na području trgovine”, rekla je May Liju tokom sastanka.

Jačanje ‘zlatnoga doba’

“Dobar je trenutak da razmislimo o jačanju ‘zlatnoga doba’ između Pekinga i Londona”, kazala je britanska premijerka May u razgovoru s kineskim kolegom. “Odlučni smo u nakani da još više produbimo međusobne trgovinske odnose”, dodala je May.

May je dodala da se Kina složila otvoriti tržište britanskim finansijskim uslugama, što je sektor ključan za britansku ekonomiju.

Li je obećao da će Kina dalje otvarati tržište za britanske proizvode, posebno “poljoprivredne proizvode visokog kvaliteta”.

May je u Kinu povela najveću britansku delegaciju do sada, a čine je predstavnici pedesetak britanskih kompanija i organizacija. Tokom posjete bit će potpisani sporazumi i dogovori vrijedni 10,2 milijardi eura, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Sastanak sa Xi Jinpingom

Boravak u Kini May je počela posjetom u srijedu velikome industrijskom gradu Wuhanu. Danas će se u Pekingu sastati s predsjednikom Xi Jinpingom, a boravak u Kini završit će u petak posjetom Šangaju.

Osim trgovinskih i diplomatskih tema, poput pitanja Sjeverne Koreje, May je pod pritiskom sugrađana da pokrene pitanja ljudskih prava u Kini i urušavanja demokratskog okruženja u Hong Kongu.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci