Aktuelno:
Brčko: posjeta visokog predstavništva iz BiH i regije

Brčko: posjeta visokog predstavništva iz BiH i regije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović, nekoliko veleposlanika akreditiranih u BiH, te više općinskih načelnika iz BiH i zemalja regije u sklopu manifestacije “Dani Evrope u BiH“, obišli su danas brčansku tvornicu ulja “Bimal“ .

Goste je primio Ilija Studen, predsjednik Uprave “STUDEN Holding” i generalni direktor BIMAL-a.

Ponosni smo na rezultate koje smo postigli u Bimalu i Brčko distriktu u proteklih više od 10 godina. Bimal je značajna i jedna od najvećih kompanija u ovoj regiji koja radi preko 75 posto izvoza na različita tržišta“, kazao je Studen.

Dodao je da je odnedavno izvoz Bimalovog jestivog ulja otpočeo i u Kinu.

Ovim pokazujemo da imamo sposobne i pametne ljude. Samo treba da se političari bolje organiziraju, a zbog toga su neki od političara danas s nama da vide kako se radi. Smatramo da približavanjem Europskoj uniji imamo šansu da se izvučemo iz ove krize“, istaknuo je Studen.

Drago mi je da smo posjetili ovu tvrtku koja upošljava 500 radnika. Čuo sam da su prije nekoliko godina ovdje bile zmije, no danas se na ovome mjestu nalazi uspješna tvrtka koja, ne samo da proizvodi za potrebe BiH i regije, nego izvozi čak i u Kinu“, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Istaknuo je da je ključ uspjeha Bosne i Hercegovine da ima više tvrtki poput brčanskog Bimala.

“Bimal značajno utječe na vanjsko-trgovinsku bilancu zemlje. Posebno ističem snažan prodor na tržište Turske s kojom mi imamo Sporazum o slobodnoj trgovini. Ova kompanija je značajno popravila i naš negativan saldo sa Turskom posebno kada je u pitanju izvoz ulja koji je dostigao 40.000 tona. Mislim da ćemo napraviti prodor i kada je u pitanju izvoz šećera“,  kazao je ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović.

Fena/H.M.

O autoru

Srodni članci