“Bratstvo” iz Novog Travnika pravi novu haubicu vrijednu 2 miliona KM

“Bratstvo” iz Novog Travnika pravi novu haubicu vrijednu 2 miliona KM

Tvornica mašina i hidraulike “Bratstvo” iz Novog Travnika (BNT-TmiH) trebala bi uskoro početi s proizvodnjom prototipa nove samohodne haubice kalibra 155 milimetara, čiji će domet iznositi 50 kilometara, saznaje “Avaz”.

Ova kompanija je proizvela 2016. godine prvo moderno artiljerijsko oružje poslije rata, a radi se o haubici kalibra 155 milimetara, dometa do 40 kilometara, koja s ukupnom masom teži svega dvadesetak tona. Nedavno je ova firma uspješno završila i testiranja, a veliki je broj stranih firmi koje su zainteresirane za kupovinu ovog modernog naoružanja.

Nova haubica, u čiju se realizaciju treba ozbiljno krenuti, koštat će 2 miliona maraka (milion eura), jer će njen domet biti 50 kilometara, što je za deset kilometara više od postojeće. Tvrdi to Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH. On smatra da se o tome već ozbiljno razmišlja i da će, kako stvari stoje, to biti i realizirano.

“Nova haubica će imati isti kalibar, 155 milimetara, ali će imati veći domet. Za prvu već imamo veliki broj zainteresiranih kupaca”, rekao je ministar Džindić.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci