Bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo

Bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo

Ljubitelje pozorišne umjetnosti u mjesecu oktobru očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo. Publika će  imati  priliku pogledati sjajna dramska, baletna ostvarenja i koncert.

U Narodnom pozorištu Sarajevo 7. oktobra u 12:00, u okviru sedmog internacionalnog muzičkog festivala Muzika na žici, bit će upriličena koncertna matineja pod nazivom “Od pastira do magistra“. Ova koncertna bajka u čijoj izvedbi će učestvovati djeca Avde Smailovića dočarat će nam specifičan put kompozitora, koji je bio pastir, kovač, rudar i vodoinstalater, da bi na kraju magistrirao muziku.

U četvrtak, 12. oktobra, sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama ”Sve se nekako preživi, osim smrti” u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić.

Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe. Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze. Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

Podsjetimo da je predstava na nedvano održanom XVI festivalu bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. osvojila 6 nagrada.

U predstavi ”Sve se nekako preživi, osim smrti” igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ponedjeljak, 16. 10. 2017.  donosi nam jednu od naših zasigurno gledanijih komedija “Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića. Predstava  počinje u 19:30 sati.

“Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna” je naša komedija koju možete gledati 1000 puta i iznova se smijati i uživati u njoj. Sjajni glumci, fantastična adaptacija i režija naše zvijezde na nebu Sulejmana Kupusovića, zaista su ovu predstavu učinili vječnom.

Jedan od kvaliteta predstave je bavljenje problemima na lokalnom nivou, što postaje ogledalo generalne slike našeg društva. U predstavi, koja je žanrovski postavljena kao komedija sa tragičnim elementima, pojavljuje se Hamlet – mladi Suljo, čiji se otac nalazi u zatvoru. Suljo bezuspješno pokušava dokazati da njegov otac, borac Armije BiH, nije ukrao novac iz blagajne mjesne zajednice. Priča je postavljena u bosanski i bošnjački ambijent, a reditelj se obračunava s nemoralom i licemjerstvom, društvenim devijacijama i postratnim preobražajem ljudi.

U petak, 20. oktobra sa početkom u 20:00 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, imat ćemo priliku vidjeti sve soliste i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo u zajedničkom nastupu na koncertu U čast velikih.

Cilj ovog koncerta je njegovanje umjetničkih vrijednosti kao i potvrda uvažavanja djelovanja naših opernih umjetnika. Prvi od niza predviđenih koncerata, za koje se nadamo da će prerasti u tradiciju, bit će posvećen našoj velikoj opernoj umjetnici Paši Gackić, profesorici koja je iznjedrila nove generacije odličnih solista Opere Narodnog pozorišta. Ovaj koncert je poseban jer će predstaviti sve soliste Opere Narodnog pozorišta, kao i duet prvaka Opere – Amilu Bakšić i Ivicu Šarića, uvijek rado viđene na sceni NPS. Uz muziku Verdija, Kalmana, Rossinija, Bizeta, Horozića, Gotovca operni umjetnici će obradovati našu publiku arijama iz rado slušanih opera.

Veliki mag teatra, uvaženi i ugledni slovenački reditelj Diego de Brea, U Narodnom pozorištu Sarajevo će postaviti jedno od najljepših djela svjetske klasične literature Shakespeareovog „Kralja Leara“. Premijera predstave je planirana za subotu, 28. oktobra 2017. godine i njome će ujedno Drama NPS otvoriti novu umjetničku sezonu 2017/18. Uloga Kralja Leara je povjerena prvaku Drame NPS Izudinu Bajroviću.

Predstava će biti realizovana u kooprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS, uz podršku Ambasde VelikeBritanije, koje je ujedno i partner projekta. Prva repriza planirana je za ponedjeljak, 30. 10. 2017. u 19:30 sati.

U baletu „Omer i Merima“ u režiji i koreografiji Belme Čečo-Bakrač moći ćete uživati u utorak, 31. 10. 2017. u 19: 30 sati. U predstavi igraju solsiti i ansambl Baleta NPS, hor NPS i Sarajevska filharmonija.

Priča oživljava sliku Bosne i Hercegovine s početka 19. stoljeća, a kostim i scenografija oslikavaju autentičnost i kolorit tog vremena.

Balet “Omer i Merima“  je  utemeljen na jednoj od najpoznatijih bosanskohercegovačkih balada,  koja zasigurno spada u sam vrh najznačajnijih djela kulturne baštine BiH.

Kroz ples i pokret balet “Omer i Merima” donosi najdublje osjećaje koje nosi ljubav.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci