Blagi oporavak eura s najnižeg nivoa u šest sedmica prema dolaru

Blagi oporavak eura s najnižeg nivoa u šest sedmica prema dolaru

Kurs eura je blago ojačao u utorak na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru, odmaknuvši se tako od najnižeg nivoa u šest sedmica koju je dotakao dan ranije, no najvažnije svjetske valute i dalje se kreću u uskim rasponima, jer investitorima nedostaje novih smjernica.

Kurs eura tokom prijepodnevnog trgovanja je dosegao 1.1583 dolara, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku pao na 1,1530 dolara, najniži nivo od 28. juna, nakon objave slabijeg nego što se očekivalo podatka o njemačkim industrijskim narudžbama.

„U ovoj fazi ciklusa, tržišta su razumno uvjerena u ono što će FED sljedeće učiniti, pri čemu dolar treba novi poticaj kako bi izašao iz raspona u kojem se već neko vrijeme kreće”, smatra Viraj Patel, valutni strateg pri ONG Baku u Londonu.

Finansijska tržišta očekuju da će američki FED podići ključnu kamatnu stopu još u dva navrata do kraja ove godine, nakon što je već od početka 2018. u dva navrata povećala cijenu novca za po 0,25 postotnih bodova.

Nešto veće pomake jutros je zabilježio i australski dolar, koji je ojačao prema američkom imenjaku za 0,5 posto, na 0,7427 američka dolara, nakon što je tamošnja centralna banaka zadržala postojeću monetarnu politiku.

Podršku australskoj valuti dao je i kineski juan, koji pokazuje naznake stabilizacije nakon nedavnog pada na najniže nivoe u 14 mjeseci zbog eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

No, neki analitičari smatraju da trgovinske napetosti podržavaju kurs dolara jer je američka ekonomija bolje pozicionirana za protekcionizam od tržišta u razvoju, a carine bi mogle smanjiti američki trgovinski deficit.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci