Blage oscilacije kurseva najvažnijih svjetskih valuta

Blage oscilacije kurseva najvažnijih svjetskih valuta

Na međunarodnim tržištima valuta u ponedjeljak se oprezno trgovalo uoči sjednica najvećih svjetskih centralnih banaka i novih ekonomskih podataka, pa su se kursevi najvažnijih svjetskih valuta zadržali unutar u posljednje vrijeme uobičajenog raspona.

Eurom se u takvoj atmosferi jutros trgovalo po 1,1649 dolara, što znači da mu je cijena ostala gotovo nepromijenjena u poređenju sa zatvaranjem u petak. Takva kretanja se pripisuju prošlosedmičnoj poruci iz Europske centralne banke (ECB) da će ključne kamatne stope zadržati na rekordno niskim nivoima još najmanje do kraja ljeta iduće godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, jutros je iznosio 94,717 bodova, što znači da se zadržao nedaleko nivoa zabilježenih na zatvaranju u petak, kad je, pak, blago pao. Američka valuta je prema japanskoj pritom ojačala za blagih 0,1 posto, na 111,10 jena.

U fokusu tržišta u utorak će biti završetak dvodnevne redovne sjednice japanske centralne banke Bank of Japan (BOJ), a ulagače će ponajviše zanimati hoće li biti promjena u monetarnoj politici o kojima se u posljednje vrijeme nagađalo na tržištima.

Potom u srijedu završava dvodnevna redovna sjednica američke centralne banke čije će poruke ulagači uobičajeno pažljivo pratiti radi daljnjih smjernica u vezi sa dinamikom rasta ključnih kamatnih stopa u američkoj ekonomiji.

Dan nakon toga na rasporedu je sjednica britanske centralne banke Bank of England (BoE) na kojoj se očekuje povećanje kamatnih stopa o kojem se već duže vrijeme govori na tržištima.

Od važnijih najnovijih ekonomskih pokazatelja izdvaja se podatak o snažnom rastu američke ekonomije u drugom kvartalu od 4,1 posto na godišnjem nivou, najbržem u gotovo četiri godine i gotovo dvostruko snažnijim nego u prvom kvartalu. No, takve vijesti nisu uspjele da podignu kurs dolara budući da su ih tržišta već uračunala.

Važniji će biti pokazatelji iz SAD-a koji će uključivati podatke za juli, kad su stupile na snagu američke carine na uvoz kineske robe, primjećuje Reuters.

Za nove smjernice ulagači će pratiti nove ekonomske pokazatelje u eurozoni, uključujući prve procjene Eurostata o kretanju godišnje inflacije u eurozoni, koje su na rasporedu za objavu u utorak.

“Pred nama je nedjelja s gustim rasporedom događanja, i to mnoštvom takvih koji bi mogli imati negativan utjecaj na tržišta. Valutna kretanja se drže više-manje uobičajenog raspona i, kako se čini, baš nema puno motivacije za poduzimanje većih pozicija”, ocijenio je valutni analitičar u banci Credite Agricole Manuel Oliveri.

bankar.me

O autoru

Srodni članci