Bitcoin u jednom danu izgubio 20 posto vrijednosti

Bitcoin u jednom danu izgubio 20 posto vrijednosti

Virtuelna valuta bitcoin, čija je vrijednost prethodnih mjeseci znatno porasla zahvaljujući transakcijama u Kini, jučer je naglo pala za 20 posto.

Virtuelna valuta, koju ne kontroliše nijedna centralna banka, jučer je dostigla rekordni nivo od 1.165,89 dolara, ali je kasnije u toku dana izgubila 20 posto vrijednosti i pala na 950,5 dolara.

Vrijednost bitcoina od njegovog nastanka 2009. godine stalno fluktuira. U augustu je poslije navoda o krađi bitcoina u vrijednosti od desetina miliona dolara njegova vrijednost pala za više od 20 posto.

Bitcoin nastaje komplikovanim kompjuterskim procesima, a prodaje se i kupuje preko internata, mada se može koristiti i za plaćanje robe i usluga.

Popularan je jer omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmjenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugi trećih strana.

Kritičari zamjeraju nedostak transparentnosti kod bitcoina kakav postoji među centralnim bankama koje obično izdaju valute, kao i to što se lahko može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima oružjem i drugom spornom robom.

Pošto postoji ograničena količina bitcoina koja se može napraviti – 21 milion jedinica, a više od tri četvrtine je već stvorena, njegova vrijednost raste. Rastu je, također, doprinijelo slabljenje tradicionalnih valuta u odnosu na dolar.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci