Bitcoin se istopio za 443 milijarde dolara

Bitcoin se istopio za 443 milijarde dolara

Medvjeđe tržište kriptovaluta je dostiglo najniži nivo u 10 mjeseci, predvođeno padom najvećeg rivala bitcoina.

Vrijednost ethera krajem prošle sedmice se srušila za 9,5 posto, dok se istovremeno vrijednost bitcoina snizila za 2,5 posto. Bloombergov indeks koji prati kretanje najvažnijih svjetskih kriptovaluta oslabio je za 4,5 posto i na najnižem nivou je od sredine novembra prošle godine.

Cijena bitcoina u ponedjeljak se blago oporavila oko 0,9 posto na 6289 dolara. Međutim, u odnosu na januar, kada je tržišna vrijednost bitcoina dosegla 640 milijardi dolara, trenutno iznosi svega 197 milijardi dolara.

Cijena kriptovaluta na sedmičnomnivou pada pet nedjelja od njih šest zbog zabrinutosti da će šire prihvatanje digitalnih valuta trajati duže nego što se pretpostavljalo.

Te su špekulacije dobile svoju djelomičnu potvrdu tokom vikenda u odluci američke Komisije za berze i vrijednosnice da privremeno obustavi trgovanje s dvije hartije od vrijednosti povezane s kriptovalutama.

“Privremena obustava je dovela do inicijalne negativne reakcije. No, to je još jedna prepreka koju tržište mora preskočiti“, izjavio je za Bloomberg Ryan Rabaglia, rukovodilac trgovanja u hongkonškoj kompaniji Octagon Strategy.

Vrijednost ethera brže pada od bitcoina zbog pretpostavke da start-upi koji su izdali kriprovalute putem ICO-a ubrzano prodaju ether kako bi došli do novca za poslovanje.

Bitcoin se danas na platformi Coindeska kretao oko 6.230 dolara.

I ostale valute bilježe pad.

bankar.me

O autoru

Srodni članci