Bitcoin potonuo za 11% nakon najave iz Južne Koreje

Bitcoin potonuo za 11% nakon najave iz Južne Koreje

Bitcoin je potonuo za 11 posto, na 13.189 dolara nakon što je južnokorejski ministar pravosuđa objavio kako je spreman zakon kojim će se zabraniti trgovina kriptovalutama u toj zemlji.

Južna Koreja, koja je ujedno jedna od najvećih tržišta u svijetu za trgovanje bitcoinima, saopštila je da priprema zabranu otvaranja anonimnih računa za trgovanja kriptovalutama kao i da je u pripremi novi zakon kojim će se regulatorima omogućiti zatvaranje razmjene bitcoina ukoliko bi to bilo potrebno. Kako javlja Reuters, južnokorejska vlada je objavila saopštenje u kojem se navodi kako je ‘nekoliko puta upozorila da virtuelni novac ne može igrati ulogu stvarne valute te da može rezultirati visokim gubicima zbog pretjerane volatilnosti’, piše The Guardian.

Ovo saopštenje južnokorejske vlade dolazi mjesec dana nakon velikog bankrota jedne od najvećih platformi za razmjenu digitalnih valuta u zemlji, nakon što je ta poslovnica koja se nalazi u Seulu po drugi put hakirana.

Platforma Youbit je zatvorena nakon gubitka 17% svoje imovine tokom cyber napada za koji su kasnije okrivljeni sjevernokorejski hakeri. Incident je uslijedio nekoliko drugih napada na platforme za razmjenu kriptovaluta, poput hacka ranije ovog mjeseca, protiv NiceHasha, koji je izgubio oko 4.700 bitcoina u napadu i drugih.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci