Bitcoin: novi rekordan nivo iznad 3.400 dolara

Bitcoin: novi rekordan nivo iznad 3.400 dolara

Virtuelna valuta bitcoin dostigla je u ponedjeljak novi rekordan nivo iznad 3.400 dolara nakon snažnih oscilacija u proteklih mjesec dana, izvijestili su britanski mediji.

Virtuelna valuta je u ponedjeljak prema cjenovnom indeksu Coindesk bitcoin skočila na 3.451,86 dolara, prenosi BBC.

Proteklog vikenda je premašila nivo od 3.000 dolara, čime je tržišna vrijednost svih postojećih bitcoina prekoračila 56 milijardi dolara.

Tokom jula vrijednost bitcoina snažno je oscilirala pod utjecajem nagađanja o sukobu među pristašama. U žarištu je bila sporija obrada transakcija, prouzročena popularnošću finansijske tehnologije, te su se pojedini korisnici žalili da su u maju morali čekati potvrdu tri i više dana.

Naknade su, također, porasle na čak pet dolara početkom juna.

U takvom okruženju vrijednost bitcoina 16. jula je potonula na 1.938,94 dolara i ojačala je podrška kompromisnom planu nazvanom Segwit2x.

Potom je prošle sedmice grupa insajdera nezadovoljnih tom inicijativom predložila formiranje paralelne valute bitcoin cash. Ulagačima su ponudili po jedan žeton za svaki bitcoin, želeći time privući što više ‘rudara’ koji osiguravaju potrebnu procesorsku snagu za odobravanje transakcija.

Time su potencijalno ugrozili izvornu virtuelnu valutu, u slučaju da se previše ‘rudara’ odluči za bitcoin cash.

Za sada se vađenje lanca blokova izvornog bitcoina još uvijek više isplati od vađenja lanaca bitcoin casha i podrška novoj jedinici je ograničena.

Nova valuta je dostigla najvišu vrijednost od 727,54 dolara 2. augusta da bi u međuvremenu kliznula osjetno ispod tog nivoa.

Vrijednost bitcoina je skočila prošlog vikenda, prekoračivši 3.000 dolara, primjećuje BBC.

“Ovo je pokazalo da je bitcoin daleko otporniji no što su neki mislili”, komentirao je savjetnik Michael Parsons. “Čini se, također, da ima prostora za više vrsta bitcoina”, dodao je.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta, uključujući ethereum i litecoin, danas je blizu 118 milijardi dolara, pokazuju podaci na CoinMarketCapu.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci