Bisnode BH organizuje niz poslovnih susreta na temu bonitetna izvrsnost

Bisnode BH organizuje niz poslovnih susreta na temu bonitetna izvrsnost

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta, a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS-u.

Ovakvi pokazatelji rezultata bonitetno izvrsnih kompanija i njihov doprinos privredi svoje regije najbolje govore o značaju ove međunarodno priznate ocjene kvaliteta rada kompanija. Stoga Bisnode BH organizuje niz poslovnih susreta na temu bonitetna izvrsnost, koji se nastavlja 19. 07. u Banjoj Luci.

Susret se organizuje u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske, koja u nizu svojih aktivnosti uvijek ističe kvalitetne kompanije, jer njihov uspjeh ujedno potvrđuje i dugogodišnji rad i napore ove institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije regije.

Ovo je i prilika da se predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija dodijeli Bisnode certifikat, kao međunarodno priznatu potvrdu ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Bisnode certifikat je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji certifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće ekonomije, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija, a metodologija za definisanje bonitetne izvrsnosti zasniva se na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovu finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu.

O autoru

Srodni članci