Bisnode: analiza privrede Tuzlanskog kantona

Bisnode: analiza privrede Tuzlanskog kantona

U četvrtak (13. 07. 2017) u općini Živinice je održan susret načelnika i privrednika ove općine. Poslovni skup je bio prilika da se pokažu rezultati privrede općine Živinice i predstavi stanje u privredi Tuzlanskog kantona.

Skupu su se obratili dr. sc. Samir Kamenjaković, načelnik Općine Živinice, koji je govorio o putu općine Živinice od službe ka istinskom servisu poslodavcima i investitorima; Hamdija Numanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice, koji je potvrdio transformaciju Općinskog vijeće u aktivnog sudionika izgradnje povoljnog poslovnog ambijenta za poslodavce i investitore te gospodin Željko Mandić, predsjednik Udruženja poslodavaca Općine, koji se kratko osvrnuo na značaj ovog udruženja u razvoju poslovnog okruženja u kojem djeluju, pa i šire.

Bisnode BH je predstavio stanje privrede Tuzlanskog kantona, prof. dr. Bahrija Umihanić je predstavio profil privrede općine Živinice, temeljen na rezultatima poslovanja u periodu 2014 – 2016; a Samir Vildić, direktor organizacije BIGMEV, pokazao je mogućnosti unaprjeđenja poslovanja uz podršku ove organizacije.

Ovo je bila prilika i da se dodijele priznanja najuspješnijim poslodavcima općine Živinice za 2016. godinu, za prvih 10 kompanija prema prijavljenom prihodu za 2016. godinu: Disk d.o.o, Vega-Mix d.o.o, Agrona d.o.o, Aden d.o.o, ZH.-ZOLA d.o.o, SONRA d.o.o, RMU Đurđevik, profine BH d.o.o, ALFE-MI d.o.o. i OMEGA d.o.o. Posebne nagrade za uspješan rad i doprinos razvoju privrede općine Živinice dobile su tri najuspješnije kompanije – ALFE-MI, profine i Omega.

USPJESI OPĆINE ŽIVINICE

Načelnik Općine Živinice dr. sc. Samir Kamenjaković posebno je istakao činjenicu da je općina Živinice sa 26. mjesta u 2015. došla na 21. po rangu razvijenosti, prema socio-ekonomskim pokazateljima za 2016. godinu, koji su objavljeni od Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

O daljim planovima za razvoj načelnik je izjavio: “Općina Živinice je u budžetu za 2017. godinu predvidjela 350.000 KM za uređenje poslovne zone „Ciljuge 2“. U toku je izvođenje infrastrukturnih radova u pomenutoj zoni i to uređenje kanalizacione i vodovodne mreže, nakon čega će uslijediti i asfaltiranje pristupnog puta. Zbog veoma povoljne cijene zemljišta, geografske lokacije, uređenje poslovne zone, općina Živinice je postala veoma povoljna lokacija za investiranje, tako da je veliki broj domaćih i stranih investitora izrazio interes za investiranje u poslovnu zonu „Ciljuge 2“.

Trenutno, Općina je sklopila sporazum sa 3 strane kompanije (2 iz Austrije i 1 iz Njemačke) koje će do kraja godine početi sa izgradnjom poslovnih objekata u sklopu poslovne zone i zaposliti između 250 – 350 radnika.

“Ovo je tek prva u nizu manifestacija i susreta koje planiramo redovno održavati sa svojim poslodavcima, da što bolje sarađujemo i podržavamo jedni druge u cilju razvoja privrede i same općine. Posebno mi je drago da je na prvom susretu „Načelnik sa poslodavcima – milionerima“ prisustvovalo preko 40 predstavnika kompanija, ne samo Živinica već i sa drugih općina kantona, Kalesije, Gračanice, Doboja i Tuzle“, dodao je načelnik Kamenjaković.

O tome da su privrednici Živinica vrlo spremni na aktivan rad po ovom pitanju potvrđuje i činjenica koju je istakao Željko Mandić, predsjednik Udruženja poslodavaca Živinica, jedan od inicijatora osnivanja ovog kao i Udruženja poslodavaca na nivou Tuzlanskog kantona: «Udruženje broji preko 40 kompanija sa područja općine Živinice koji upošljavaju preko 70% svih zaposlenih na općini Živinice. Smatramo da ovakva udruženja mogu uveliko utjecati na razvoj poslovnog okruženja u kojem djelujemo, stoga smo pokrenuli inicijativu za osnivanje udruženja na nivou kantona.«

Prema analizi koju je prof. dr. Bahrija Umihanić pripremio na osnovu podataka iz Bisnode izvještaja o poslovnim subjektima ove općine, u općini Živinice je 370 pravnih lica koja su u predala finansijski izvještaj za 2016. godinu.

Ove kompanije su ostvarile prihod od 576.653.149. KM, neto dobit u iznosu od 32.773.383 KM i zapošljavaju 5.306 radnika. Po svim pokazateljima, općina Živinice je u stalnom rastu i pokazuje značajan napredak.

Ovo je još jedan u nizu poslovnih susreta koji Bisnode organizuje ili se uključuje kao suorganizator u sklopu kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja. Susret je bio prilika da se kroz predstavljanje stanja u privredi Tuzlanskog kantona pokažu ciljevi kampanje i aktivnosti Bisnodea. “Ovim aktivnostima želimo pokazati i značaj pouzdanih i kvalitetnih informacijakoje Bisnode BH koje pružamo privrednicima i općinama, a koje mogu uticati na razvoj njihovog biznisa i stvoriti prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalne privrede“, dodala je Zlata Mulać, direktorica Bisnode BH. “Želja nam je biti jedan od učesnika procesa koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet i u odnos javne uprave sa privrednicima, na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju privrede kroz lokalni do regionalnog karaktera.“

STANJE U PRIVREDI TK

Prema Bisnode analizi, koja je predstavljena na susretu u Živinicama, u Tuzlanskom kantonu ima 27.319 registrovanih pravnih lica, koja nisu u postupku likvidacije ili stečaja od čega je 3.744 pravnih lica koja su predala finansijske izvještaje Agenciji FIA do 01. 03. 2016. novoosnovanih subjekata u zadnjoj godini je 88, a blokiranih 400 (11,6% ) što je ispod prosjeka BiH (15,5%).

Tradiciju privrede TK pokazuje struktura registrovanih pravnih lica: 60,28% kompanija u TK poslije više od 10 godina. Najviše pravnih lica u TK je registrovano u djelatnosti trgovine na veliko i malo (32,35%), što je trend i u cijeloj BiH. Ova djelatnost generiše i najviše prihoda i dobiti.

Preduzeća u TK ostvaruju 14,2% od ukupnih prihoda i 16,4% neto dobiti Fedracije BiH, a realizovala su izvoz u visini od 1.285.366.827 KM tako da TK učestvuje sa 19,5% u ukupnom prihodu FBiH ostvarenom od izvoza.

20,1% prihoda TK dolazi od izvoza robe i učinka na strana tržišta.

Broj radnih mjesta se povećava u posljednje tri godine. U 2016. je prijavljeno 4.169 radnih mjesta više nego u godini prije, što je povećanje od 7,2%. Privredni subjekti u TK pokazuju niži trošak plaća po zaposlenom nego je to prosječno u u FBiH.

Finansijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast po svim pokazateljima, što ukazuje na stabilnost poslovanja kompanija. Distribucija likvidnosnog rejtinga (Bisnode dinamična ocjena) preduzeća u TK ukazuje na prosječnu likvidnost.

Iako među 10 najvećih kompanija prema prijavljenom ukupnom prihodu za 2016. imaju i dvije blokirane, ove kompanije ostvaruju 32,4% prihoda, 30,4% neto dobiti i kreiraju 26,1% radnih mjesta u TK.

 

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci