Aktuelno:
BiH: Nastavljaju se debate u bh. gradovima

BiH: Nastavljaju se debate u bh. gradovima

Serijom jednodnevnih događaja i promotivnih aktivnosti u 15 gradova širom Bosne i Hercegovine, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH nastavlja s implementacijom inicijative koja za cilj ima promociju javne debate o socio-ekonomskim reformama.

Inicijativa je proistekla iz Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji je objavljen u julu 2014. godine i poziva na izradu reformskog programa za Bosnu i Hercegovinu prema zaključcima Vijeća Evropske unije iz decembra 2014. godine.

Nakon Tomislav-Grada, Čapljine, Bihaća, Sanskog Mosta, Prijedora, Istočnog Sarajeva, Foče, Bijeljine, Trebinja, Travnika, Viteza i Brčkog, ova inicijativa će biti upriličena u različitim općinama svake sedmice – Doboj 25. juna, Tuzla 26. juna i Mostar 29. juna.

Događaji uključuju razgovore s građanima o Sporazumu fokusirane na najpotrebnije reforme i na prilike koje treba pružiti svim dijelovima bh. društva te mini sajam zapošljavanja i karijera gdje će biti predstavljeno oko 15 izlagača s više od 210 otvorenih radnih mjesta.

Tokom jednodnevnih događaja organizovanih u dvanaest općina, uključujući i posljednji održan u Brčkom 23. juna, predstavnici javnog i privatnog sektora, studenti, nezaposleni i građani su razgovarali o najčešćim socio-ekonomskim pitanjima poput visoke stope nezaposlenosti, manjka investicija, odlaska mladih iz države, neadekvatnog usmjeravanja socijalne pomoći, veza između obrazovanja i tržišta rada, itd.

U toku diskusije u Brčkom, panelisti i građani saglasni su da se reforme moraju provoditi hitno jer BiH zaostaje za zemljama u regionu.

EU je inicirala reforme, hiljade građana je učestvovalo u debatama o Sporazumu za rast i zapošljavanje, ali stvarni reformski proces mora početi s promjenama, istakli su građani.

Također, tokom debate je rečeno da su mala i srednja preduzeća i investicije okosnica poboljšanja ambijenta. Jedan zadovoljan investitor sa sobom dovodi još tri.

Građani BiH moraju jačati poduzetnički duh i spremnost da pokrenu vlastiti posao, naglašeno je, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Fena / V.P.

O autoru

Srodni članci