BiH i Indija o unapređenju saradnje u kulturi i IT tehnologiji

BiH i Indija o unapređenju saradnje u kulturi i IT tehnologiji

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s nerezidentnim ambasadorom Republike Indije za BiH sa sjedištem u Budimpešti o unapređenju saradnje u kulturi i IT tehnologijama.

Nerezidnetni ambasador Malaj Mišra informirao je ministra Osmanovića da je Indija lider u sektoru informacionih tehnologija i podsjetio da je pokrenuta inicijativa za otvaranje dva centra za ekspertizu i tehnologiju, u Sarajevu i Banjoj Luci, čime bi saradnja BiH i Indije u toj oblasti bila podignuta na viši nivo.

Izrazio je očekivanje da će biti potpisan Memorandum o razumijevanju čime bi se stvorile pretpostavke za otvaranje centara pri univerzitetima u Sarajevu i Banjoj Luci.

Indija je spremna da obezbijedi kompletan hardver i softver za ove centre, te da u Bosnu i Hercegovinu uputi eksperte koji bi obučili naše stručnjake za rad u ovoj oblasti.

Ambasador Mišra je naglasio da bi to bili prvi indijski centri za ekspertizu i tehnologiju u Evropi, te da bi ekonomija BiH mogla imati značajne benefite od realizacije ovog projekta.

Indija je zainteresirana i za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u kulturnoj razmjeni BiH i Indije.
Kako je naglasio ambasador Mišra, njegova zemlja je spremna da podrži projekat historijske obnove grada Jajca.

Ministar Adil Osmanović i ambasador Indije za BiH Malaj Mišra razgovarali su i o mogućnostima za postizanje sporazuma kojim bi bio reguliran socijalni status državljana Indije koji rade u BiH.

Osmanović je dao punu podršku saradnji Bosne i Hercegovine i Indije u svim oblastima u kojima Ministarstvo civilnih poslova ima nadležnosti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Fena/I.H.

O autoru

Srodni članci