BiH će ove godine dobiti 200 do 250 miliona eura od EBRD-a

BiH će ove godine dobiti 200 do 250 miliona eura od EBRD-a

“Veći dio tog novca je namijenjen za infrastrukturne projekte, među kojima je uključen i dio vezan za za Koridor 5C”, rekao je Brown u Banjoj Luci tokom predstavljanja izvještaja EBRD-a o tranziciji za 2017 – 2018. godinu.
On je u tom kontekstu podsjetio da je krajem prošle godine u Banjoj Luci potpisan sporazum vrijedan 80 miliona eura i to za dio Koridor 5C na dionici od Johovca do Rudanke.

Brown je naglasio da je EBRD zadovoljna sprovođenjem potpisanih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, navodeći kao primjer izgrađenu dionicu autoputa od Doboja do Prnjavora.

Prema njegovim riječima, dosadašnji portfelj EBRD u BiH iznosi nešto više od milijarde eura.

Zamjenik direktora ove banke za ekonomije i politike Peter Sanfey naveo je da se za ovu godinu u BiH previđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri posto, naglasivši potrebnim da se nastavi rad na europskoj agendi, kao i na komponentama na osnovu kojih je potpisan aranžman sa Međunarodmim monetarnim fondom (MMF).

Prema njegovim riječima, najveći problemi u ostvarenju rasta i razvoja leže u konkurentnosti privrede BiH i upravljanju u privredi, na šta je upozoravala i većina ulagača.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci