BH-Gas zvanično primljen u transportni sistem ENTSOG

BH-Gas zvanično primljen u transportni sistem ENTSOG

BH-Gas je danas zvanično primljen u članstvo Europske mreže operatora transportnog sistema prirodnog gasa ENTSOG na 34. sastanku Generalne skupštine koja se održava u Bukureštu (Rumunija).

“BH-Gas će imati zasad status posmatrača u toj asocijaciji, zato što Bosna i Hercegovina nije država članica EU” – navodi se.

ENTSOG je uspostavljen od Europske unije Trećim energetskim paketom, s ciljem da se omogući i poboljša saradnja između operatora transportnih sistema prirodnog gasa širom Europe, te razvoj panevropske transportne mreže u skladu s ciljevima energetske strategije Europske unije i Energetske zajednice država jugoistočne Europe.

Trenutno je 45 kompanija – operatora gasnih transportnih sistema u punopravnom članstvu u ENTSOG, a dok ukupno sedam kompanija ima status posmatrača (uključujući BH-Gas). Na taj način u ENTSOG-u je zastupljeno 27 država članica Europske unije, odnosno Energetske zajednice, država JIE.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, BH-Gas godinama ima dobru suradnju sa ENTSOG-om, razvojne projekte je promovisao i prijavljivao kod te europske asocijacije, a već su sadržani u Desetogodišnjim planovima razvoja mreže prirodnog gasa Europe.

“Primanjem u članstvo, BH-Gas je još jednom dobio potvrdu dosadašnjeg uspješnog rada i saradnje s tom asocijacijom. Članstvom se otvara mogućnost aktivnog učešća u daljem radu asocijacije, zajedno s drugim operatorima transportnih sistema Europske unije i okruženja u smislu razmjene informacija, kreiranja i usklađivanja razvojnih planova i promocije projekata iz oblasti prirodnog gasa, te što boljeg pozicioniranja BiH u gasnom sektoru regije” – ističe se.

Dodatna korist ogleda se i u mogućnosti ostvarivanja podrške i pomoći ENTSOG članovima u implementaciji obavezujućih dokumenata koji proizilaze iz Trećeg energetskog paketa.

O autoru

Srodni članci