Bezos ulaže milijarde dolara u istraživanje svemira

Bezos ulaže milijarde dolara u istraživanje svemira

Jeff Bezos je najbogatiji čovjek na svijetuj koji je trenutno težak oko 130 milijardi dolara, a zahvaljujući konstantnom porastu dionica Amazona (čiji je osnivač i najveći dioničar), te će brojke biti još i veće.

Tokom gostovanja na večeri u organizaciji Explorers Cluba, Bezos je otkrio kako namjerava potrošiti dio svog bogatstva. Osim Amazona, Bezos je osnovao i svemirsku kompaniju Blue Origin u koju godišnje investira milijardu dolara prodajom svojih dionica Amazona.

Tokom govora se našalio kako je Amazon njegov dobitak na lotu te je sada u procesu ulaganja zarađenog novca u istraživanje svemira. Prioritet mu je omogućiti putovanja u svemir jeftinijima i dostupnijima što većem broju kompanija koje imaju ideje, no nemaju dovoljno kapitala kako bi te ideje realizirale i krenule u istraživanje i osvajanje svemira.

Bezos je, još prije nekoliko godina, najavio kako želi pomoći u razvoju infrastrukture koja će pomoći svemirskim start-upima i putovanjima u svemir, a uskoro će vjerovatno krenuti i u ozbiljniju realizaciju tih planova.

Bezosovi motivi su isključivo istraživački. I dok je Elon Musk rekao kako žele pomoći ljudima u osvajanju Marsa kako bi se ljudi u budućnosti mogli sakriti na ovoj planeti od budućih ratova i problema na Zemlji, šef Amazona nije motiviran takvim stvarima.

“Želim svijet u kojem će unuci mojih unuka moći živjeti”, komentirao je tokom govora na tom događanju i dodao kako je svijetu u kojem živimo “apsolutni dragulj”.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci