Bez akciza nema ni 500 miliona KM iz Brisela

Bez akciza nema ni 500 miliona KM iz Brisela

BiH će, ako do kraja ovog mjeseca ne budu usvojen zakon o akcizama, izgubiti gotovo 500 miliona KM od EU, a još stotine miliona eura pomoći i jeftinih kredita europskih institucija i banaka bit će pod znakom pitanja, piše “Dnevni avaz”.

Kako je ovom listu potvrđeno u Briselu, to što je BiH pristupila Transportnoj zajednici je dobar, ali samo “prvi korak”.

Sagovornik “Avaza” je naveo da je komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću jasno poručio da će odobreni projekti biti realizovani samo onda kada otvorena pitanja budu riješena, a ona se odnose, ne samo na pristupanje Transportnoj zajednici, već i na usvajanje dodatnih akciza.

Visoki zvaničnik iz kancelarije komesara Hana istakao je da bez usvajanja zakona o akcizama, što mora biti završeno do kraja septembra, projekti odobreni u Trstu neće biti realizovani, a BiH će imati još jednu propuštenu priliku.

Na samitu EU i šest balkanskih zemalja, održanom u Trstu 12. jula, BiH je, od ukupno šest, dobila četiri projekta. Sa 46 miliona eura bespovratnih sredstava EU je bila spremna da finansira tri dionice na Koridoru 5c sa 200 miliona eura.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci