Beč domaćin najveće svjetske konferencije o hemijskoj senzorici

Beč domaćin najveće svjetske konferencije o hemijskoj senzorici

U glavnom gradu Austrije od 15. do 19. jula se održava Međunarodna konferencija o hemijskoj senzorici sa više od 400 učesnika, na kojoj će biti predstavljeni najnoviji trendovi razvoja i tehnologije u ovoj oblasti.

Od medicinske dijagnostike i ekološke analitike do sigurnosti hrane i sigurnosnih tehnologija, hemijski senzori igraju centralnu ulogu u mnogim oblastima današnjice. Područje hemijske senzorike se razvija veoma dinamično jer vanlaboratorijska mjerenja postaju sve značajnija. Pojedini komercijalni hemijski senzori, poput glukoznog senzora ili lambda sonde, bilježe već veliki uspjeh. U oblasti istraživanja i razvoja fokus je stavljen na razvoj sistema za dijagnostiku, ekološku analitiku i nadzor zraka prostorije.

Konferencija u Beču spaja međunarodne naučnike i preduzeća sa vrhunskom akademskom zajednicom u oblasti tehnike mjerenja.

Američka naučnica Perena Gouma predstavit će neinvazivnu dijagnostiku, tj. nove senzore, koji određuju zdravstvene parametre pacijenata kroz disanje ili kožu.

Pionir u razvoju tzv. “ultra-low-cost” senzora, Spas Dimitrov Kolev sa Univerziteta Melbourne predstavit će svoj rad na području štampanih senzornih sistema, pomoću kojih se sa pametnim telefonima mogu sprovesti mjerenja u dijagnostičke svrhe ili mjerenja u svrhu sigurnosti hrane.

Sergey Piletsky sa Univerziteta Leicester iz Velike Britanije predstavit će umjetna antitijela kao osnov za nove imunološke testove. Japanac Hiroaki Suzuki slovi za pionira mikrofluidike. Ova tehnika se koristi za minimalno invazivna mjerenja poput svakodnevnog mjerenja šećera u krvi. Program konferencije će obuhvatiti više od 450 predavanja iz cijelog svijeta.

O autoru

Srodni članci