Banke od svake pete njemačke kompanije traže naknadu za držanje depozita

Banke od svake pete njemačke kompanije traže naknadu za držanje depozita

Kompanije, također, sve više koriste svoju gotovinu za investicije, odnosno za otplatu dugova.

Gotovo se svaka peta njemačka kompanija suočila sa zahtjevom banke da plati kamate na depozit uslijed politike negativnih kamatnih stopa koju provodi Europska centralna banka (ECB), objavio je u srijedu njemački institut Ifo.

Samo je osam posto kompanija na koncu prihvatilo taj trošak, dok ga je velika većina pokušala zaobići pregovorima s bankama, odnosno prelazom u drugu banku, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 4.000 kompanija.

Kompanije, također, sve više koriste svoju gotovinu za investicije odnosno za otplatu dugova.

Iako će vjerovatno još više razljutiti njemačke poduzetnike, rezultati istraživanja djelomično potvrđuju učinkovitost ECB-ove politike, čiji je cilj i bio ublažiti proces razduživanja i potaknuti ulaganja.

“Iz makroekonomske perspektive posebno je zanimljiva ova druga reakcija (ulaganje), budući da ima posljedice ne samo u monetarnoj sferi već i na području realne ekonomije”, ističe Christa Hainz, jedna od autorica studije ovog instituta.

U izvještaju objavljenom početkom augusta Međunarodni monetarni fond (MMF) je utvrdio da su negativne kamatne stope koje su uvele centralne banke, uključujući i ECB, uglavnom kao alat postigle ciljani učinak, potaknuvši inflaciju, smanjivši prinose i u pojedinim slučajevima oslabivši valute.

Njemačka u posljednje vrijeme sve glasnije traži od ECB-a da počne smanjivati program monetarnih poticaja, koji uključuje negativne, odnosno vrlo niske kamatne stope i opsežne kupovine obveznica, s obzirom na oporavak inflacije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi odgovara, pak, da je inflacija još ispod ciljane ECB-ove razine od nešto manje od dva posto, a ni nekoliko članova Upravnog vijeća ECB-a nije sklono ukidanju monetarnih poticaja.

ECB će vjerovatno odgoditi odluku o programu kupnje obveznica do oktobra, kazali su članovi Upravnog vijeća za Reuters nakon julske sjednice.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci