Banka za međunarodna poravnanja: Kini prijeti bankarska kriza

Banka za međunarodna poravnanja: Kini prijeti bankarska kriza

Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BiS), Kina je jedna od ekonomija sa najvećim rizikom od bankarske krize. Banka je u nedjelju objavila svoj kvartalni pregled.

Izvještaj, koji uključuje studiju o ranim znacima bankarske krize, utvrdio je kineski dug – mjeren odnosom iznosa kredita prema BDP-u, nadmašujući iznos koji bi mogao dovesti do krize. Zemlja, također, ima visok nivo koeficijenta DCRS – Debt service coverage ratio, što čini njen bankarski sistem još ranjivijim.

Jaz između kredita i BDP-a mjeri razliku između procenta duga u privredi i njenog dugoročnog trenda. Veći broj sugeriše da dug raste tempom koji nije dobar za ekonomiju.

Nadalje, DCRS koeficijent se odnosi na iznos novca kao dio prihoda, koji se koristi za otplatu kredita. Veći koeficijent znači da su tražioci kredita možda preuzeli previše duga u odnosu na ono što njihov prihod može da podrži.

Pored Kine, izvještaj je pokazao da su i Kanada i Hong Kong u riziku od bankarske krize. Slabosti te dvije ekonomije su djelomično uzrokovane porastom cijena nekretnina.

Narodna banka Kine i Banka Kanade nisu odmah odgovorile na zahtjev CNBC-a za komentare. Predstavnik monetarne uprave Hong Konga je rekao da je već uspostavljen veliki broj makroprudencijalnih mjera za jačanje otpornosti bankarskog sistema.

“Bankarski sektor Hong Konga ostaje zdrav i dobro kapitalizovan i ima sposobnost da prođe kroz krizu”, izjavio je predstavnik pomenute uprave.

Uprkos znacima koji ukazuju na to da su ova tri bankarska sistema i ekonomije u nevolji, BiS je rekao da to ne znači da će Kina, Kanada i Hong Kong definitivno upasti u krizu.

“Indikatori su predstavljeni na osnovu prethodnog iskustva i ne mogu uzeti u obzir šire institucionalne i ekonomske promjene koje su se odigrale od perioda prethodne krize”, rekao je BIS, krovno tijelo centralnih banaka širom svijeta.

Ovo nije prvo upozorenje o Kini

Banka za međunarodna poravnanja nije prvo međunarodno tijelo koje je uvidjelo rizike u Kini. Međunarodni monetarni fond, u izvještaju objavljenom u decembru, identifikovao je tri “glavne tenzije” u kineskom finansijskom sistemu, koje bi mogle da ‘izbace iz kolosjeka’ drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

Kineske vlasti su priznale te rizike i poduzele mjere kako bi usporile akumulaciju duga čak i prije nego što je izvještaj MMF-a objavljen. Kina je ubrzala te napore 2017. godine kroz jačanje regulatornog nadzora i zatvorila nekoliko “pukotina” u funkcionisanju privrede, zaključuje CNBC.

O autoru

Srodni članci