Banja Luka: Sve veća potražnja za nekretninama

Banja Luka: Sve veća potražnja za nekretninama

Cijene nikad više, a prodaja nikad bolja – računica je kojom su zadovoljni i građevinari, ali i trgovci novoizgrađenih stanova u Banjoj Luci.

Za tržište nekretnina u Banjoj Luci 2016. i prvi kvartal ove godine bili su veoma povoljni, izvještava RTRS. Iako su cijene kvadratnog metra između 1.800 i gotovo 3.000 maraka, ekonomska logika, kažu, nalaže samo jedno pravilo.

“Sve dok potražnja raste, cijena će rasti, tako je u ovom slučaju u Banja Luci. Nije takav slučaj u ostalim gradovima, Banja Luka zbog svoje atraktivnosti kao administrativni, kulturni i svaki drugi centar Srpske privlači kupce”, kaže Dragan Milanović iz Agencije “Remax nekretnine”.

Da je potražnja velika, potvrđuju i građevinari. Iako smatraju da cijene nisu znatno porasle, eventualni kupci stan rezervišu i prije završetka izgradnje.

“Nesigurnost je kod građana kada je u pitanju štednja u bankama. Tako građani, pored onih koji imaju potrebu za obezbjeđenjem “krova nad glavom”, žele i da zaštite vrijednost i novac koji imaju pa se odlučuju sa kupovinu stanova”, navodi Borko Đurić, direktor Građevinskog preduzeća “Krajina”.

Ekonomisti su sigurni u jedno – veća potražnja nije znak veće kupovne moći građana. Novoizgrađene stanove, kažu, danas kupuju samo oni koji zarađuju u inostranstvu ili oni koji su zbog smanjenja kamata na štednju u bankama odlučili svoj kapital preusmjeriti na drugo polje.

“Ne vidim neku povećanu poslovnu aktivnost, veće zapošljavanje, veće plate pa da običan čovjek može priuštiti više kupovine stanova. Očekujem u ovom drugom kvartalu da bude izražena veća prodaja, a već kasnije stagnacija ili pad”, navodi ekonomista Predrag Duduković.

Koliko su cijene za običnog građanina visoke, suludo je i pominjati. Јedino je utješno to što cijena pada dalje od centra grada.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci