B2 Kapital ozvaničio početak rada na bh. tržištu

B2 Kapital ozvaničio početak rada na bh. tržištu

Internacionalna kompanija B2 Kapital, koja se bavi naplatom i upravljanjem potraživanja, obilježila je početak rada na bosanskohercegovačkom tržištu.

B2 Kapital, koji je krajem 2017. otvorio ured u Sarajevu, nudi tržištu BiH norveški model pružanja cjelovitih finansijskih usluga u naplati i upravljanju potraživanjima. Poslujući na principima osnivača, Grupe B2 Holding AS, sa sjedištem u Oslu u Norveškoj, posebno je fokusirana na poboljšanje likvidnosti klijenata otkupom dopjelih potraživanja.

Direktorica B2 Kapitala d.o.o Bosna i Hercegovina Lamija Selimović kazala je novinarima da je cilj nuditi najbolja rješenja i sarađivati dugoročno i na bh. tržištu.

Direktor B2 Holdinga za regiju centralne Europe Ilija Plavčić pojasnio je djelatnost – otkupljivanje problematičnih dugovanja koje firme imaju kod banaka kako bi na dobrovoljnoj bazi, u dogovoru s dužnicima, došli do najpovoljnijih daljnjih rješenja po dužnike. Cilj je da firme opstaju, a ne idu u stečaj, ustvrdio je Plavčić.

Glavni direktor B2 Holdinga Olav Dalen Zahl izjavio je da kompanija postoji od 2011. na Norveškoj berzi, a od danas je i firma iz Francuske pristupila Holdingu. Trenutno djeluje u 22 države s 2.200 zaposlenih. Olav Dalen Zahl je u ovom poslu od 1997, kada je nastupila bankarska kriza u nordijskim zemljama.

Cilj Holdinga B2, koji se od nordijskog područja proširio na baltičku regiju, Poljsku i ostali dio Europe, jeste dobra reputacija na europskom tržištu, ističe glavni direktor. Pokušavamo steći i nove članice Holdinga.

“U 22 zemlje smo jedan od dva ili tri najbolja aktera, pa se nadam da ćemo i ovdje, u Bosni i Hercegovini, biti jedan od najvećih holdinga u ovoj oblasti”, riječi su Olava Dalena Zahla.

B2 Holding nudi klijentima fleksibilan pristup u rekonstruiranju dugova. Takav pristup nerijetko rezultira i značajnom koristi za dužnika kojima je cilj, uprkos privremenim problemima, vratiti finansijski kredibilitet i status pouzdanog potrošača, ističu predstavnici Holdinga.

B2 Holding usklađuje svoje strateške aktivnosti u skladu s prirodom duga i individualnom sposobnošću dužnika. Nudi široku paletu načina otplate dugova. Bez obzira na odabrani metod, najvažniji principi u radu su poštovanje etičkih i moralnih standarda, zaštita ugleda partnera i dobavljača i poštivanje prava dužnika.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci