Azra Redžić uspješna direktorica škole u Hartfordu

Azra Redžić uspješna direktorica škole u Hartfordu

Osnovnu školu Sanchez pohađa 40 nove djece iz Porto Rica, a školu vodi Bosanka Azra Redžić.

“Mnogo djece je suočeno sa velikim problemima, kroz koje sam i sama prošla”, ispričala je Azra Redžić, koja je i sama bila izbjeglica zbog rata u Bosni i Hercegovini, piše New England Public Radio.

Život ispočetka

Neposredno nakon što je Uragan Maria pogodio Porto Rico, Azra Redžić je održala sastanak sa školskim osobljem i partnerima iz lokalne zajednice s ciljem rješavanja problema smještanja novih izbjeglica. U isto vrijeme, mnogi zaposleni u Osnovnoj školi Sanchez brinuli su se za sigurnost i zdravlje svojih rođaka na Porto Ricu.

“Taj uragan nije samo imao snažan utjecaj na naše učenike, već i na zaposleno osoblje. To je bilo užasno za školu, jer ovdje imamo roditelje čija djeca rade u ovoj školi. Znali smo detalje i znali smo kakve je posljedice ostavio uragan”, ispričala je Redžić.

Za direktoricu Osnovne škole Sanchez Azru Redžić dolazak izbjeglica sa Porto Rica oživio je sjećanja na rat u Bosni i Hercegovini i njeno izbjeglištvo.

Rođena je u Bosni i živjela je tamo do svoje osme godine, kada je izbio rat, a onda je postala izbjeglica. Imala je veliku tegobu, jer je iza sebe ostavila rodbinu i došla je u novu zemlju. Ta osjećanja Azra Redžić može vidjeti i na nekim učenicima.

“To je užasno teško iskustvo. Ostavljate ono što volite i jedina stvar koju morate uraditi je započeti život iznova”, napomenula je Redžić.

Nakon što je izbjegla od ratnih dešavanja, Azra Redžić je sa porodicom živjela u Njemačkoj. Sjeća se da je u trećem razredu osovne škole imala probleme jer nije mogla razumjeti šta učitelj kaže.

“Osjećala sam se da nisam dobrodošla. Učitelj nije bio korektan prema meni tada. Nisu se željeli prilagoditi meni i pomoći mi da savladam gradivo. To je stvorilo u meni osjećaj da nisam dobrodošla. Samo da su malo više bili ljubazniji i željeli mi pomoći. To je bilo tegobno iskustvo”, prisjeća se 36-godišnja Bosanka.

Uspješna karijera

Porodica Azre Redžić je došla u New York City 1994. godine i četiri godine kasnije preselili su se u Hartford u saveznoj državi Connecticut, gdje je Azra pohađala srednju školu. Njen otac je rukovodio uspješnom firmom, ali život nije bio lagan. U početku su njeni roditelji radili za američki mininalac “kako bi sastavili kraj s krajem”, piše New England Public Radio.

U SAD-u učitelji postaju i mentori djece. Redžić je bila učiteljica u Osnovnoj školi Sanchez prije nego je 2014. godine postala direktorica.

“Ne znam da li bi se stvari odvile u ovom pravcu da nisam voljela posao učiteljice i da nisam prestajala sebi govoriti: ‘Možeš ti to’”, rekla je Redžić. Čak i negativna iskustva iz trećeg razreda osnovne škole bila su životno iskustvo, što je godinama kasnije, poslužilo da se tako ne treba ophoditi prema izbjeglicama.

“Želim osigurati da naša djeca znaju, bez obzira koliko ih volimo i koliko brinemo o njima, da smo mi ovdje za njih”, rekla je Redžić.

O autoru

Srodni članci