Azijski investitori u bijegu od rizične imovine

Azijski investitori u bijegu od rizične imovine

Na azijskim berzama u petak je nastavljen pad cijena dionica treći dan zaredom zbog rastućih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, a investitori pojačano ulažu u sigurniju imovinu poput japanskog jena i zlata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih potonuo je u petak za 1,4 posto, nastavivši negativni niz treći dan zaredom. Dotakao je najniži nivo u posljednjih mjesec dana, a od početka sedmice u minusu je za 2,1 posto.

Tokijska berza u petak nije radila zbog praznika. Australski berzanski indeks je oslabio za 1,3 posto, kineski za 0,9 posto, hongkonški za 1,6 posto, a južnokorejski za 1,8 posto.

“Oštre prijetnje i rat riječima između SAD-a i Sjeverne Koreje intenzivirao je do tačke koju tržišta više ne mogu ignorirati. Naravno, sve to dolazi u vrijeme kada je dioničkim tržištima bila potrebna korekcija, a Sjeverna Koreja osigurala je savršeni okidač”, smatra Shane Oliver, strateg pri investicijskom društvu AMP Capital iz Sydneya.

Mnoga dionička tržišta u svijetu, naime, dostigle su višegodišnje najviše nivoe te tako postala ranjiva na rasprodaje.

Ako Sjeverna Koreja pokrene napad koji bi ugrozio SAD tada bi Kina trebala ostati neutralna, no ako SAD prvi napadne i pokuša svrgnuti tamošnju vlast, Kina će to zaustaviti, objavio je u petak kineski državni dnevni list.

“Ova situacija se počinje razvijati u kubanski raketnu krizu ove generacije, pri čemu nedavni objavještajni podaci koji su procurili govore o tome da je Sjeverna Koreja navodno smanjila svoje nuklearne glave, što povećava doseg njihovih raketa te potencijalno stavlja u doseg ciljeve u SAD-u”, kaže ekonomist ING-a Robert Carnell.

Izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da će pustiti “vatru i bijes” na Pyongyang ako budu napadnuti mnogi investitori nisu previše ozbiljno shvatili. No, Trumpovo drugo upozorenje je uzdrmalo tržišta koja su veći dio godine bila otporna na korekcije.

Indeks volatilnosti CBOE, barometar očekivanih kratkoročnih potresa na Wall Streetu, porastao je na najviši nivo od 8. novembra, dosegnuvši tokom noći 16,4 boda. Kineski odgovarajući indeks volatilnosti je na najvišem nivou u posljednjih više od 7 mjeseci.

Istovremeno, spot cijena zlata, tradicionalno sigurnog utočišta za kapital, zadržala se na najvišem nivou u posljednja dva mjeseca od 1.286 dolara za uncu te je na putu ovosedmičnog rasta za 2,26 posto.

Jen, koji se, također, smatra sigurnim utočištem, poskupio je u petak za 0,2 posto prema dolaru, koji tako stoji 108,96 jena. To je najviši nivo jena u posljednja dva mjeseca.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci