Azijski indeksi pali nakon Trumpove najave novih carina

Azijski indeksi pali nakon Trumpove najave novih carina

Na azijskim tržištima u srijedu su indeksi pali, kao i kurs dolara, jer je ulagače zabrinula najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD, što bi moglo izazvati protumjere.

SCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07:30 sati u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao za 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,4 posto.

Azijske berze su pod pritiskom jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, drugi dan zaredom, što je posljedica vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump otpustio šefa diplomacije Rexa Tillersona, a da će na njegovo mjesto doći sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

Ta je smjena dosad najveća promjena u Trumpovoj administraciji i posljednja u nizu kakav dosad nije zabilježen. Od kada je na početku 2017. Trump stupio u Bijelu kuću, iz njegove je administracije otišlo 35 dužnosnika.

Tržišta su dodatno pod pritiskom zbog vijesti da Trump kani uvesti carine na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne kineske robe, a usmjerit će se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacijske sektore.

Zbog toga je jutros tehnološki sektor na gubitku oko 0,5 posto, pri čemu su cijene dionica velikih azijskih kompanija, kao što su LG Display, Tencent Holdings i Taiwan Semiconductor, pale više od 1 posto.

“Široki globalni trgovinski rat je malo vjerovatan, no s druge strane, neće biti ni puno mira na trgovinskom frontu. Glavni je rizik trgovinski rat SAD-Kina”, kaže Shane Oliver, glavni ekonomist u AMP-u.

Ulagači su već ionako zabrinuti zbog uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, što je nedavno izazvalo burne reakcije mnogih država i najavu protumjera.

Ostaje vidjeti kako će teći pregovori o tom pitanju i kako će druge zemlje reagirati na Trumpov protekcionizam.

S druge strane, podršku tržištima pružili su bolji nego što se očekivalo podaci iz kineske ekonomije, koji ukazuju na ubrzanje rasta.

“Posljednji pokazatelji iz Kine su vrlo ohrabrujući. Ekonomija je dobro pozicionirana za slučaj porasta carina na izvoz u SAD”, kaže Craig James, ekonomist u kompaniji CommSec.

Negativno na tržišta utječe pad cijena nafte. Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 60,75 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 61,20 dolara. Na londonskom tržištu barel je pojeftinio s jučerašnjih 64,75 na 64,55 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je oslabio treći dan zaredom zbog nesigurnosti na svjetskim finansijskim tržištima jer ulagači sumnjaju da bi se političari koji zagovaraju protekcionizam mogli poslužiti i slabljenjem valute kao trgovinskim oružjem.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,89 bodova.

Pritom se cijena američke valute prema japanskoj kreće oko 106,40 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, dolar je oslabio prema europskoj valuti, pa je kurs eura dosegao 1,2405 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2335 dolara.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci