Azijske berze: Ulagači na oprezu, manji rast dolara

Azijske berze: Ulagači na oprezu, manji rast dolara

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica bile stabilne, dok se vrijednost dolara blago odmakla od najnižih nivoa u 13 mjeseci uoči odluka čelnika američke centralne banke.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 07:30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju su pali između 0,1 i 0,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 07:30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Podršku azijskim tržištima pruža rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih kompanija izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Pozitivno na tržišta utječe i dalji rast cijena nafte, već treći dan zaredom, jer su objavljeni podaci pokazali da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošle sedmice oštro pale.

Jučer ujutro na američkom tržištu cijena barela je porasla za 1 posto, na 48,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio za 0,8 posto, na 50,60 dolara.

Ipak, ulagači su oprezni jer će danas biti objavljene odluke čelnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne sjednice.

S obzirom na to da rast američke ekonomije nije baš impresivan, a da je stopa inflacije ispod ciljanih nivoa centralne banke, analitičari procjenjuju da FED neće biti previše agresivan u najavama u vezi sa smanjenjem bilansa i povećanjem kamatnih stopa.

“Na tržištima dionica prevladava stav da FED nije u prevelikoj žurbi po pitanju normalizacije monetarne politike. Stoga tržišta vjerovatno neće previše reagovati na odluke FED-a ako budu u skladu s tim očekivanjima”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

U očekivanju odluka FED-a, i na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu se vrijednost dolara blago odmakla od najnižih nivoa u 13 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 94,05 bodova, nedaleko od 93,82 boda, najnižeg nivoa od juna 2016. godine na koju je skliznuo u ponedjeljak.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao na 111,95 jena, dok je dan ranije iznosio 111,05 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,1640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1655 dolara.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci